Tătaru: „Nu poate fi vorba de morți ascunși”

Fostul ministru al Sănătății explică diferențele dintre Alerte MS și CoronaForms

Deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a explicat care este diferența între Alerte MS, platforma care anul trecut, la începutul pandemiei, centraliza raportările fiecărui spital din punct de vedere statistic, și CoronaForms, platforma care a fost introdusă în octombrie și „care efectiv a nominalizat fiecare deces în parte”. În opinia sa, aceasta din urmă fiind cea cu o acuratețe mai mare, raportarea fiind făcută pe baza Codului Numeric Personal (CNP).

„Nu poate fi vorba de morți ascunși de Guvern. După cum știm, pe tot parcursul anului trecut, s-au făcut raportări pe diferite platforme, ajungând prin luna octombrie, cred, să fie acea raportare CoronaForms, cu CNP, evaluate de la fiecare spital în parte, cu Direcțiile de Sănătate Publică din județul respectiv, care făcea anchete pe fiecare caz de deces în parte. Dacă la început Alerte MS era cel care culegea din raportările fiecărui spital și erau la nivel numeric, statistic, CoronaForms, care a intrat din octombrie, a fost acea platformă care efectiv a nominalizat fiecare deces în parte”, a declarat Nelu Tătaru, la B1TV.

Diferențele numărului de decese de Covid, în zona de vârf a pandemiei

Vârful pandemiei, vârf și în privința celor morți

Cum diferența numerică între cele două platforme a fost înregistrată în perioada de vârf a pandemiei, din octombrie 2020 până la început de februarie 2021, acesta este și motivul pentru care evaluarea și reevaluarea deceselor este tot pentru această perioadă. „DSP intervenea pe raportările fiecărui spital, făcând anchetă pe fiecare deces în parte și de acolo s-a văzut care a fost deces din cauza Covid sau care a fost deces din altă cauză, dar care avea și infecție cu SARS-CoV-2”, a mai spus Nelu Tătaru. Acesta a ținut să reamintească numeroasele discuții care se învârteau anul trecut în jurul deceselor de Covid, în care unii acuzau faptul că li se ofereau bani pentru a fi raportate decesele din alte cauze ca fiind de Covid. Corpul medical, a adăugat Nelu Tătaru, „a muncit un an de zile și care a luptat cu această pandemie de la început cu niște mâini goale și raportând fiecare infecție SARS-CoV-2, uneori făcându-se la fiecare decedat și necropsia pentru a putea vedea dacă într-adevăr este un deces de cauză Covid. Cred că de pe 15 mai anul trecut, când am avut primele măsuri de relaxare și am început deja să avem și curentul «anti», eram acuzați că avem prea mulți morți decedați Covid – acum a început partea cealaltă, sunt prea puțini”.

Actualul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă a precizat că OMS a introdus două noi coduri de boală pentru infectările cu Covid, respectiv pentru decesele de Covid.

Cîțu: „I-am cerut ministrului Sănătății să prezinte public întreg raportul privind decesele COVID”

Articolul precedentBăsescu avertizează că PNRR e departe de a fi un succes. „Nu e doar vina miniștrilor, avem un aparat administrativ foarte slab, incompetent”
Articolul următorMS a publicat raportul privind decesele de Covid