Sursă foto: www.digi24.ro
Sursă foto: www.digi24.ro

Deocamdată, ”taxa de lux” este doar o idee.

Care ar putea deveni realitate, din 2023.

Este ideea lansată de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Acesta spune că se pregătește o reformă a sistemului fiscal, astfel încât cei care au mai mult de două locuințe sau mașini să fie supra-taxați.

Asta, în condițiile în care, oricum, pentru fiecare casă sau mașină pe care o ai, plătești impozit. De ce ar fi nevoie de o supra-taxare, doar pentru că-ți merge bine? Nu este un soi de discriminare pozitivă? De ce s-ar chinui cineva să câștige mai mult, în condițiile în care, cu această ocazie, va da mai mulți bani la Stat?

PNL-ul și USR-ul nu susțin taxa propusă de PSD

Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când cam asta era: o maşină, o familie – şi atunci greu, stăteai cinci ani de zile să-ţi iei o maşină. Cam aşa sună şi asta. Pentru Partidul Naţional Liberal – şi o spun asta ca o linie roşie – proprietatea privată e sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe, nu trebuie penalizaţi pentru că au avut succes în viaţă, trebuie încurajaţi. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, la TVR1.

Pe aceeași linie se exprimă și cei de la USR.

”E o mare prostie! Luăm performanța, practic, și o mai taxăm încă o dată. De parcă românul care are două mașini nu a plătit deja o dată pentru ele! Pentru două mașini a plătit două taxe. Dacă are două case, plătește deja două taxe pe an”, spune Dragoș Tudorache, europarlamentar USR, la Digi24.

Cu alte cuvinte, deocamdată, propunerea nu are mari șanse de a trece.

Ce ar trebui să rezolve această taxă, totuși?

Teoretic, ar trebui să aducă mai mulți bani la bugetul de Stat.

Numai că problema cu banii la buget e alta, nu faptul că unii muncesc mai mult și câștigă mai bine.

Statul ar trebui să aibă grijă cum își drămuiește banii. Banii ăia, deja existenți. Să eficientizeze sistemul bugetar. Să se asigure că nu se duc bani pentru cinci posturi care fac munca unuia singur, doar pentru că la Buget e bine. Să verifice că banii de la administrațiile locale nu se duc în salarii umflate, ci în dezvoltarea comunității.

Să aibă grijă pe ce se cheltuiesc banii. Să nu se mai semneze contracte supraevaluate din banii publici. Să-și recupereze prejudiciile din fraudă fiscală. Și nu doar de la cei care vând pătrunjel în piață, ci și de la cei care fraudează cu milioane de euro.

Să facă curat în propria ogradă. Să rezolve ce e de rezolvat. Și de-abia dup-aia să se gândească să supraimpoziteze persoane care au mai mult decât media, dar au muncit cinstit pentru asta.

Altfel, tare mi-e că ajungem din nou la naționalizare.

Articolul precedentCîțu vrea creșterea salariilor pentru toți românii. Ce soluții are șeful PNL
Articolul următorClaudiu Năsui: „Să creşti taxele asupra românilor când lor le este deja foarte greu va adânci sărăcia în România”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.