COSR respinge acuzațiile privind legalitatea constituirii sale

Președintele Federației Române de Pescuit Sportiv a deschis acțiunea împotriva COSR

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a respins acuzațiile care i se aduc cu privire la legalitatea constituirii sale, precizând că speculațiile sunt lipsite de temei.

În legătură cu articolul publicat pe site-ul www.sindicatmts.ro, în care se cere constatarea nulităţii unui act juridic privind înfiinţarea şi funcţionarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, s-au creat confuzii care au dat naştere la speculaţii în mass-media, cum că Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) ar fi cerut în instanţă lichidarea COSR.  Atât MTS, cât şi SNST, au dezminţit acest lucru printr-o revenire la materialul iniţial. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român precizează că există o acţiune în instanţă îndreptată împotriva sa, dar în nume propriu, iniţiată de Ştefan Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Pescuit Sportiv, care a contestat constituirea legală a COSR.

Comunicat Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Totodată, COSR a transmis că respectă „dreptul la libera opine, dar precizează că toate acuzaţiile sunt nefondate. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a fost constituit legal, modificările/completările statutului forului olimpic, intervenite de-a lungul timpului, fiind validate de instanţele de judecată. Afirmăm, fără nicio reţinere, că opiniile şi speculaţiile care circulă în spaţiul on-line sunt lipsite de temei”, se mai arată în comunicatul COSR.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român, înființat în 1914, sub denumirea de Comitetul Olimpic Român își desfășoară activitatea în baza HG 631/17.08.1995. În aprilie 2004 a avut loc Adunarea Generală în cadrul căreia COR a devenit COSR. Reamintim că primul președinte al COR, de după 1990, a fost Lia Manoliu, aleasă în data de 1 martie 1990, cu unanimitate de voturi.

Ce spune SNST

Potrivit SNST, în dosarul nr. 21636/3/2020 deschis la Tribunalul Municipiului București, Ștefan Popescu (președintele Federației Române de Pescuit Sportiv) a cerut constatarea nulității actului juridic privind înființarea și funcționarea COSR. Mai mult decât atât, reprezentanții SNST au transmis că există mai multe neclarități cu privire la acest subiect delicat, printre acestea cel mai important fiind lipsa actului constitutiv al COR.

„Sunt multe lucruri neclare în actele de înfiinţare ale COSR, lipsesc de asemenea documente obligatorii privind înregistrarea ca asociaţie, cum ar fi Actul constitutiv sau Procesul verbal al Adunării constitutive, Procesul verbal depus ca probă fiind evident unul care nu îndeplineşte aceste condiţii, întrucât din conţinutul său reiese că a fost obiectul unei adunări extraordinare cu un singur punct pe ordinea de zi: Alegerea organelor de conducere. Un alt document care lipseşte este Avizul obligatoriu al Ministerului Sportului, simpla viză aplicată pe o cerere prin care se solicita acest aviz nefiind un act în sine, cerut expres de lege. Diferenţa dintre Viză şi Aviz fiind una de fond, nu de formă.

Din datele depuse la dosar, nu reiese de nicăieri faptul că COR s-ar fi reorganizat ca structură sportivă în termenul prevăzut de art. 94, drept pentru care este decăzut din drepturi, termenul de reorganizare fiind limitat în timp”, conform SNST.

Potrivit portatului instanței, acțiunea a fost deschisă de Ștefan Popescu, la data de 25 august 2020, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 27 ianuarie 2021, însă acesta a fost amânat până pe 9 februarie 2021, fără vreo motivare publică.

Altfel, SNST a avut o întrevedere cu cei din conducerea COSR, pe 12 ianuarie, în cadrul căreia „cele două părți au stabilit să conlucreze pentru a face o analiză a dificultăților din domeniul lor de activitate, dar și pentru fundamentarea și promovarea unor proiecte de acte normative care ar putea reglementa problematica discutată”, se arată într-un comunicat al SNST. Totodată, contactat telefonic, președintele SNST, Andy Nagy ne-a declarat că au fost „discuții tangențiale” cu privire la informația pe care, împreună cu sindicaliștii, au decis să o facă publică săptămâna trecută.

SNST, protest la Ministerul Muncii

Timp de șapte săptămâni, în fiecare zi de miercuri, sindicaliștii de la Sport și Tineret vor protesta cu privire la decizia Guvernului Cîțu de înghețare a salariilor. Astfel, miercuri, 13 ianuarie, a avut loc primul astfel de protest, la Ministerul Muncii. Potrivit lui Nagy, următoarele vor avea loc la Justiție, Finanțe, Guvern, Parlament și Cotroceni, dar și la câteva prefecturi din țară.

SNST au solicitat Guvernului să reevalueze decizia de îngheţare a salariilor în sistemul instituțional Sport și Tineret şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din acest domeniu, întrucât suntem „profesioniștii cu cele mai mici salarii plătite din fonduri publice, iar discriminarile nu pot fi înlăturate decât prin aplicarea Legii salarizării”.

Ziarul de Investigați

Articolul precedentÎncă o palmă pentru George Simion: Ludovic Orban rămâne preşedintele Camerei Deputaţilor
Articolul următorAleșii României – Costel Fotea, președintele CJ Galați. Stăpânul unui județ mort