Ludovic Orban
Ludovic Orban / Foto: Facebook

În data de 22 decembrie, copreşedintele PAUR, George Simion, a făcut anunțul conform căruia va sesiza Curtea Constituţională în privinţa modului în care a fost aleasă conducerea Camerei Deputaţilor.

Anunțul a venit sub formă de protest, George Simion invocând faptul că numirea pentru conducerea Camerei a fost făcută la ora 2.00 noaptea. Desigur, ora nu a fost unicul argument.

George Simion: ”Avem precedente legale”

În accepțiunea copreședintelui PAUR, procedura a reprezentat un abuz grav, dar și o uzurpare a calităților oficiale, acțiuni privite de partid ca niște vicii de procedură.

Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților în noaptea de 21 spre 22 decembrie 2020, în urma unei ședințe pe care deputații PAUR au ales să o boicoteze. Cu toate acestea, Orban a primit 179 de voturi, iar Alfred Simonis (PSD) a obținut 110 voturi.

Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. Vom face o sesizare în acest sens la CCR, pentru că avem precedente legale”, preciza, în luna decembrie, George Simion.

CCR respinge sesizarea depusă de AUR privind alegerea lui Ludovic Orban

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie

În cursul zilei de azi, CCR a discutat sesizarea AUR referitoare la alegerea președintelui Camerei Deputaților, Curtea Constituțională respingând, în cele din urmă, sesizarea făcută de Simion.

La respingere a contribuit o majoritate de voturi, liderul liberalilor rămânând, în continuare, în funcția de Președinte al Camerei Deputaților.

Comunicatul de presă al instituţiei arată că în şedinţa din data de 14 ianuarie 2021, Curtea Constituţională a examinat, în cadrul controlului constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.71/2020 pentru alegerea Preşedintelui Camerei Deputaţilor, obiecţie formulată de Grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor. În urma deliberărilor, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins sesizarea, ca inadmisibilă.

De asemenea, conform comunicatului, decizia este definitivă şi general obligatorie.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentAdrian Năstase este dezamăgit că Adrian Zuckerman a primit de la Klaus Iohannis decorația care lui i-a fost retrasă
Articolul următorCOSR respinge acuzațiile privind legalitatea constituirii sale
Jurnalist full-time / Pesimist part-time