Sursa foto: Antena 3

În regiunea Mării Negre „trăim cu toţii vremuri extrem de grele”, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la o reuniunea şefilor forţelor navale din Europa, desfăşurată la Bucureşti. „România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, şi rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională”, a afirmat ministrul Apărării. Reuniunea Comandanţilor Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies – CHENS), organizată de Forţele Navale Române, s-a desfășurat timp de două zile, la Bucureşti.

Vasile Dîncu: România monitorizează posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa

Vasile Dîncu a vorbit, în discursul ţinut în deschiderea evenimentului, despre războiul din Ucraina şi situaţia tensionată din Marea Neagră, precizând că „trăim cu toţii vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra unui stat suveran şi independent, Ucraina”.

„Prezenţa dumneavoastră la Bucureşti este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forţele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Şerpilor. România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, şi rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională”, a spus Vasile Dîncu.

Operaţionalizarea Grupului de luptă al NATO în România este tot mai aproape şi va duce la consolidarea acestui flanc al Alianţei, a mai precizat Vasile Dîncu. Ministrul a apreciat rolul marinelor militare în actualul context geopolitic, fiind convins că „participarea la misiunile şi operaţiile navale ale NATO şi Uniunii Europene au contribuit la obţinerea interoperabilităţii atât de necesare în acest moment”.

Vasile Dîncu crede că războiul dintre Rusia şi Ucraina arată o serie nouă de provocări la adresa securităţii globale, cu implicaţii pe termen scurt, mediu şi luni. În faţa acestora „trebuie să rămânem uniţi, să cooperăm strâns, aşa cum am făcut mai ales de la declanşarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate şi interes şi, esenţial, să evoluăm împreună”, a mai subliniat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării s-a întâlnit cu comandanţii Marinelor Militare din Europa, la sediul MApN. Reuniunea Comandanţilor Marinelor Militare din Europa este un forum informal şi independent, format din şefii marinelor militare din statele europene membre ale UE sau NATO şi care au forţe navale. Forumul CHENS este alcătuit din şefii forţelor navale din Albania, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Turcia.

Vladimir Putin: Occidentul suferă mai mult decât Rusia din cauza sancțiunilor impuse Moscovei

Articolul precedentPSD începe războiul cu fiul lui Cristian Popescu Piedone? 
Articolul următorControale ample pe Dunăre pentru combaterea braconajului piscicol