Foto: Ziarul Financiar
Foto: Ziarul Financiar

Încă premier(ul) Florin Cîțu a semnat astăzi un act prin care dă liber la repartizarea unor sume către instituțiile de spectacole aflate în subordinea unităților administrativ teritoriale din țară.

Este vorba despre o cotă de 2% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, care se repartizează, prin decizie a directorului direcţiei generale regionale a finanţelor publice/ şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice.

Conform Hotărârii publicate astăzi în Monitorul Oficial, este vorba despre un total de 133.960 mii lei, împărțit între 66 de teatre, opere și filarmonici din țară. Ce a făcut Cîțu a fost să aprobe „repartizarea sumei de 133.960 mii lei și alocarea acesteia bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale”. Potrivit actului normativ, „sumele repartizate (…) se utilizează exclusiv pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale din județe, respectiv teatre, opere și filarmonici.

Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/ Administrațiile județene ale finanțelor publice, în termen de 3 zile lucrătoare de la data publicării prezentei hotărâri, virează sumele prevăzute în anexa la prezenta hotărâre în contul distinct de venituri ale bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale. (…) Sumele repartizate se cuprind în bugetele locale prin rectificare bugetară locală”, se mai arată în hotărâre.

Conform anexei care reprezintă modul de repartizare, cea mai mică sumă ajunge în Vrancea: un total de 85 mii lei, pe care Municipiul Focșani îi va vira către Teatrul Municipal „Mr. Gheorghe Pastia” Focșani. Sume nu foarte generoase primesc județele Bistrița-Năsăud – doar 290 mii lei pe județ, pentru Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița, Neamț – 334 mii lei către Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, sau Giurgiu, unde cei 536 mii lei merg către Teatrul „Tudor Vianu”.

Cel mai mult primește județul Cluj, un total de 12.167 mii lei, împărțit între 3 unități: Filarmonica de Stat Transilvania – 9.799 mii lei, Teatrul de Păpuși Puck Cluj-Napoca – 1.946 mii lei, și Teatrul „Aureliu Manea” Turda – 422. Pe locul 2 este județul Timiș, cu un total de 10.906 mii lei, care se împarte între Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin – 1.094 mii lei, Filarmonica „Banatul” Timișoara – 5.376 mii lei, Teatrul German de Stat Timișoara – 2.017 mii lei, și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara – 2.419 mii lei.

Articolul precedentDacian Cioloș, soluție sau o capcană politică
Articolul următorDosarul accidentului în care a fost implicat ministrul Bode, „rezolvat”: clasare pe toate planurile