foto: Buletin de Carei

Aș fi scris „ Transilvania fierbe”, însă(…) Transilvania e România. Sâmbătă, 11 septembrie, Klaus Iohannis, președintele României, a scos în lume sufletul românesc. A dezvelit cu fast  statuia baronului Von Brukenthal în Sibiu. Da, Von Brukenthal, cel căruia Raluca Turcan îi urează „ La mulți ani”, bătând galeș din gene. Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei, prigonitor al românilor și cel care a semnat în 1785 condamnarea la moarte prin tragere pe roată a românilor Horea, Cloșca și Crișan… Suficient să enerveze o țară cu suflet românesc.

Gestul lui Iohannis m-a dus imediat cu gândul la scrierea lui Dan Puric. Comparația „românismului” cu găina, făcută de marele actor, este fabuloasă și explică, în stilul caracteristic, de ce o mie de cuvinte nu valorează cât o faptă simplă.

Umila pasăre, pe care nici fabuliștii nu au băgat-o în seamă, are cel puțin dreptul moral să-și spună povestea. Destinul ei să ajungă supă sau friptură! Ce mai! Este liberă!”, Dan Puric- Fii demn!(despre ieșirea în lume a sufletului românesc)

Câțiva jurnaliști inimoși au încercat să explice de ce „ țara fierbe”. Ei știu cel mai bine că, dincolo de aparențele unei conviețuiri liniștite cu comunitatea maghiară, este, în fapt, zdrobită inima fiecărui român.

Jurnalistă voluntară din Satu-Mare: ”Nu știu dacă se mai poate adăuga ceva”

”Doar faptul că strămoșii românilor erau bătuți la Stâlpul infamiei, numit stâlpul lui Rudolf. În Grosser Ring, românii care nu mergeau pe Calea Vacii, adică pe ulița cu glod (doar sașii aveau voie pe aleile pietruite), erau supuși supliciului.

Vom consemna de acum, în istoria noastră, data de 11 septembrie ca cea mai neagră pată și umilință din ultimele decenii. Președintele unei țări, al unui popor, dezvelește statuia unui oprimator al celor care alcătuiesc poporul pe care îl conduce la momentul actual. Nu a dat niciun semn de compasiune nici pentru victimele Dictatului de la Viena din 1940.

Primarul din Sibiu nu justifică interzicerea amplasării bustului lui Avram Iancu, Erou Național, în municipiul Sibiu. Rușine! Trădare!”

Daniela Ciută – Buletin de Carei

Jurnalist din Iași: „ Rău ai ajuns, Românie!”

”Imediat după anunţarea cuceririi redutei Griviţa, la 30 august / 11 septembrie 1877 de ostaşii români în cadrul Războiului de Independenţă, în presa vremii,  în paginile ziarului „Timpul”,  se pomenea despre ideea ridicării unei “Catedrale a Mântuirii Neamului”, proiect care iată este pus în practic abia după aproape un secol și jumătate de la Războiul de Independență, momentul istoric care a adus independența și suveranitatea României moderne.

Scriitorul Ioan Slavici avea să facă în anul 1924, într-un articol publicat în revista, „Arhitectura”,  o extraordinară dezvăluire: ideea ridicării la Bucureşti a unei catedrale „în care mulţi creştini pot să se roage împreună pentru binele obştesc” aparţinea poetului naţional Mihai Eminescu.
Și iată cum azi, la aproape un veac și jumătate de la acel moment al cuceririi Griviței la 11 septembrie 1877 și implicit al smulgerii independenței României din ghearele Imperiului Otoman, un alt dușman al neamului românesc, pseudopreședintele Klaus Iohannis, într-un trist 11 septembrie 2021, participă la Sibiu la inaugurarea unei statui dedicate  baronului Von Brukenthal, cel care se face direct vinovat de condamnarea la moarte și  tragere pe roată a românilor Horea, Closca și Crișan.
Deci, de la momentul de grație al neamului românesc de pe 11 septembrie 1877, când imediat în paginile ziarului „Timpul” se publica ideea construirii a unei “Catedrale a Mântuirii Neamului”, idee generată de un mare român, poetul național Mihai Eminescu, ajungem la acest nenorocit de 11 septembrie 2021, când un mare antiromân, Klaus Iohannis, omagiază un criminal al neamului românesc.

Acum Iohannis, un trădător parșiv de țară, din calitatea de președinte al României, inaugurează la Sibiu statuia celui care se face răspunzător de uciderea lui Horea, Cloșca și Crișan!? Rău ai ajuns, Românie! Rău ați ajuns, români!”

Mihai Fandel, Glasul.info

Ziarist din Timișoara: „ Țara se transformă în colonia altora”

De șapte ani patronezi un stat ce ne transformă țara, „pas cu pas”, din patrie a noastră, în colonie a altora. Citeam de mult printre rânduri acest fapt, dar când apologiile față de cel care ordona osândirea lui Horea, Cloșca și Crișan prin tragere pe roată, iau locul unui omagiu oricât de simplu adus lui Avram Iancu…e deja prea limpede! Nu o Românie Educată (cât cinism în denumire: de parcă am fi o gașcă de neșcoliți!) ți-e scopul, ci una re-educată. Dresată să vadă în satrapii de odinioară niște nobile suflete, încărcate de bune intenții… Sau popoare diferite pe maluri de Prut și Uniuni binefăcătoare, în loc de imperii ce se ridică perfid, fără zgomotul de arme ce le îngropase cândva. Știm că e nevoie: când în dușman ajungi să vezi prieten, iar în interesele și loviturile sale- formule și căi salvatoare pentru tine, noua rânduială se poate așterne fără împotrivire. Pe nesimțite…

Dar am o veste pentru tine, Klaus: suntem tot mai mulți cei care pricep că nu de România ta re-educată avem nevoie, ci de o Românie prin și pentru NOI înșine.

Iar de acum, de când ne-ai arătat atât de limpede cine ești și ce vrei, vom fi tot mai mulți! Pleacă, Iohannis, sau te vom alunga noi!

Cosmin Țântă, Demnitatea.info, Timișoara

Gestul lui Iohannis nu ar fi fost catalogat sfidător, dacă ar fi vegheat mereu la rolul de mediator pe care Connstituția îl oferă. Asta înseamnă participarea și la evenimentele de comemorare a eroilor României, la vegherea respectării însemnelor naționale, lucruri pe care șeful statului le evită.

Articolul precedentStadionul Ghencea, neîncăpător pentru micuții fotbaliști prezenți la prima ediție a „Cupei Regelui”
Articolul următorSighiartău ia în calcul negocieri „de la zero” pentru reconfigurarea guvernului
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”