Preşedintele Consiliului Concurenţei: Nu cred că vor fi scăderi ale preţurilor la energie şi gaze naturale

Din cauza războiului nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că nu se aşteaptă la scăderi ale preţurilor la energie şi gaze. Potrivit acestuia, pot fi luate măsuri de ajutorare şi de compensare de către Executiv. Bogdan Chiriţoiu a adăugat că trebuie să fie găsite soluţii de compensare, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai adăugat că din cauza războiul nu vede o posibilitate ca prețul gazelor naturale să scadă.

„Am spus atunci, era înainte de război, că preţurile la electricitate nu vor scădea în viitorul previzibil, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă care face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz, şi asta va ţine preţul destul de sus. Înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea. Odată ce trece iarna scade consumul şi tradiţional preţul la gaze scade. Deci undeva mă aşteptam la o scădere a preţului la gaz în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Deci undeva m-a confirmat pe jumătate realitate. Preţul la energie a rămas sus, preţul la gaze a rămas sus. Din cauza războiului nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu: Nu putem să ignorăm preţurile

El a adăugat că trebuie să fie găsite soluţii de compensare, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai subliniat că autoritățile nu pot ignora prețurile, deoarece pe bursă nu vor fi scăderi ale prețurilor gazelor naturale, curentului electric sau ale carburanților, în următoarele luni.

„Din punctul acesta de vedere, va trebui să găsim soluţii. Este o realitate, că nouă ne place sau nu ne place, asta este şi trebuie să găsim soluţii. Asta face Guvernul, taxează producătorii, cei care au câştiguri foarte mari de pe urmă preţurilor la energie. Avem producători de gaze şi energie în România. Importăm relativ puţin. Pe aceştia îi putem taxa şi din banii pe care îi luăm din profiturile lor foarte mari, putem să îi ajutăm pe cei care sunt afectaţi de preţurile mari. În felul acesta compensăm. Venim cu măsuri care să rectifice situaţia. În sensul acesta să ne obişnuim. Nu putem să ignorăm preţurile. Ele sunt cum sunt, dar putem să luăm măsuri să compensăm aceste creşteri de preţuri. Da, nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii, în următoarele luni. Deci trebuie să avem, într-adevăr măsuri de ajutorare, de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili şi aţi văzut că s-au luat pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii”, a completat Bogdan Chiriţoiu.

Franța trimite ajutoare la hub-ul european de la Suceava

Articolul precedentMinistrul Virgil Popescu: Atât timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021
Articolul următorCalitatea apei izvoarelor publice din Târgu Mureș, alarmantă