Primăria București, taxe și impozitele locale mai mari pentru 2022

Obligațiile fiscale sunt în dezbatere publică până pe 19 aprilie 2021

Primăria Municipiului Bucureşti a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în municipiul București, începând cu anul 2022. Potrivit proiectului, autoritățile propun ca obligațiile fiscale să crească în funcție de inflație.

Documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei București, până pe 19 aprilie. Autoritățile locale prevăd creșterea impozitelor și taxelor cu 2,6%, atât cât a fost rata inflației pentru anul 2020.

Subliniem faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale au obligaţia legală să modifice taxele şi impozitele anual, până la 30 aprilie, în funcţie de indicele de inflaţie. În acest sens, în acord cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituţia noastră a pus în dezbatere publică proiectul de impozite şi taxe locale pe anul 2022 care prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 2,6%.

au anunțat reprezentanții Primăriei București

Consiliul General al Municipiului Bucureşti adoptă hotărârile privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor. Autoritățile au realizat deja calcule estimative privind nivelul impozitelor.

„Creşterile pentru impozitul pe clădiri persoane fizice rezidente sunt de 1-4 lei – garsonieră; 1-5 lei apartament cu 2 camere; 2-8 lei apartament cu 3 camere; 2-12 lei apartament cu 4 camere. Creşterile pentru impozitul pe mijloacele de transport se diferentiază în funcţie de capacitatea cilindrică, astfel: pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1600 cmc nu există creştere întrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 1600 cmc, creşterile variază între 4 şi 174 lei. Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone nu a fost indexat”, au precizat cei de la Primăria București, citați de Mediafax.

Valoarea taxelor, stabilită până pe 30 aprilie

Potrivit art 491 din Codul Fiscal, perioada până la care trebuiau anunțate majorările de taxe și impozite este de 30 aprilie. „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Articolul precedentPedepse cu executare pentru șase maramureșeni care se ocupau cu falsificarea de documente de identitate
Articolul următor9.000 de români s-au retras de la vaccinarea cu AstraZeneca