În loc să-și spargă capetele pentru găsirea unor soluții de compensare a pierderilor pe care le înregistrează an de an, șefii Biroului de Turism pentru Tineret s-au apucat de mânării cu terenuri. Au aranjat un tun imobiliar prin care unul din apropiații conducerii centrale a PNL, cunoscutul om de afaceri din turism Dragoș Anastasiu, a pus mâna pe un teren la o treime din prețul real în capitală. Și asta în condițiile în care BTT este asaltat de creditori, executat în instanță și înregistrează pierderi de ordinul milioanelor în fiecare an.

Tunuri cu terenuri

Gaură neagră din turism: venituri financiare de 8 lei !?!

BTT nu a reușit de ani buni să facă profit, deși turismul, cel puțin pe litoral, acolo unde compania deține hotelul Forum din Costinești, a înregistrat creșteri spectaculoase. Potrivit ultimelor raportări financiare oficiale, aferente primului semestru din 2019, BTT a avut venituri din exploatare de 1,68 milioane lei și venituri financiare de… 8 lei. Cheltuielile de exploatare au fost de peste trei milioane lei, de unde rezultă o pierdere de peste 1,3 milioane lei. “Pierderea înregistrată în primul trimestru al anului 2019 se datorează în principal creșterii cheltuielilor cu deschiderea sezonului estival, creșterea cheltuielilor cu personalul prin înființarea unor noi posturi și ocuparea organigramei în proporție de 100%, scăderea gradului de recuparare al crențelor restante datorită faptului că majoritatea clineților BTT S.A. au obiectul de activitate legat de turism/ activitate sezonieră”, a menționat conducerea companiei în raport. Adică BTT este rupt în cur de datorii, dar și ce? Tot e loc de tunuri imobiliare.

Doi prieteni

Vacă de muls pentru oamenii de casă ai PNL

Jurnaliștii de la Libertatea au relatat recent despre o licitație organizată de BTT cu dedicație pentru Dragoș Anastasiu, cunoscut om de afaceri din turism, apropiat al liderilor PNL. Pe 3 februarie 2020, a fost scos la licitație un teren din Bucureștii Noi al BTT prin procedura de executare silită. Prețul de la care a început licitația a fost de 6,4 milioane de lei, 75% din prețul evaluat de specialiști. Doar două firme au participat la licitație și au făcut oferte asemănătoare, cu mult sub prețul evaluat. SC Touring Imobiliare SRL, reprezentată de Dragoș Anastasiu, a oferit 2,6 milioane de lei iar cea de-a doua firmă – SC Blue Restaurant SRL- a oferit puțin sub prețul avansat de compania lui Anastasiu, 2,58 milioane de lei. Prima dinte firme a câștigat. Potrivit Libertatea, expertiza indică însă pentru terenul de 15.000 de metri pătrați din Bucureștii Noi un preț de 8,5 milioane de lei cu TVA. Licitația s- a desfășurat în condițiile în care BTT are nevoie disperată de bani pentru a achita o datorie de aproape trei milioane de lei către Direcția de Taxe și Impozite a Sectorului 1. De altfel primăria și SIF Transilvania, unul dintre acționari, au fost cele două entități care au demarat procedurile de executare silită. În prezent licitația a fost contestată însă firma câștigătoare are șanse să rămână în cărți. Dragoș Anastasiu este președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, membru al consiliului director al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României și patron al companiei de turism Eurolines. A fost indicat drept posibil candidat din partea PNL la funcții importante: cap de listă la europarlamentare, premier sau candidat la Primăria Generală.

Dumitru Nancu

Cumetrii în CA

În decembrie, în fruntea Biroului de Turism pentru Tineret, după ce a fost înlăturat Diceanu Gabriel Constantin, a fost numit constănțeanul Dumitru Nancu. Alt băiat de casă al PNL, fost candidat PDL- ist la Consiliul Județean Constanța. Acesta a fost inițial director de administrare Patrimoniu și ulterior a fost numit director general interimar al BTT. În prezent nu mai lucrează la BTT ci s-a reîntors la vechea “dragoste”, FNGCIMM. Însă în mandatul său la BTT s- a aranjat tunul imobiliar pentru Anastasiu. Dumitru Nancu este nașul unuia dintre membrii Consiliului de Administrație al BTT, Claudiu Teliceanu- membru PNL. De- a lungul carierei Nancu a ocupat mai multe funcţii de conducere în instituţii ale statului la nivel central și local unde statul era acţionar majoritar sau minoritar: Radionav, Aeroportul Mihail Kogălniceanu, secretar și subsecretar de stat la Ministerul Economiei, ex și recent numit director general la FNGCIMM. Plus un scandal de plagiat la Universitatea Ovidius Constanța, unde era lector, scandal în urma căruia i- a fost retras titlul de doctor.

Articolul precedent11 persoane, audiate într-un dosar legat de trucarea licitațiilor publice. Prejudiciul, evaluat la milioane de euro
Articolul următorRareș Bogdan, după ce Curtea Constituțională a decis că e în regulă cumulul pensie-salariu: „Trebuie să depolitizăm CCR”