Sursa: Facebook

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor în Guvernul Ciolacu, asigură că măsurile legate de reducerea deficitului bugetar nu vor fi luate fără consultări intense și că „nu trebuie luată nicio măsură fără să implicăm și să ascultăm vocile cetățenilor”.

Într-o postare pe Facebook, Boloș arată că, la nivelul Ministerului Finanțelor, se analizează în continuare „propunerile fiscal-bugetare ce vor fi cuprinse în pachetul pe care coaliția de guvernare îl vrea pentru a ajunge la o consolidare echilibrată a bugetului de stat”, însă nu oricum:

În tot acest proces am fost cât se poate de ferm: nu trebuie luată nicio măsură fără să implicăm și să ascultăm vocile cetățenilor și să desfășurăm consultări cuprinzătoare.

În fiecare zi alocăm timp acestor consultări. Acest proces implică diferite părți interesate din societatea noastră, inclusiv reprezentanți ai mediului de afaceri, organizații non-guvernamentale, sindicate, experți în economie și finanțe. (…)

Măsurile pot avea un impact semnificativ asupra societății, asupra economiei și asupra mediului de afaceri. Tocmai de aceea, trebuie să luăm în considerare toate perspectivele și să luăm decizii înțelepte, echitabile și bine fundamentate.

Vă mai asigur că orice act normativ care va avea semnatura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”.

Între timp însă, mii de angajaţi din ANAF – instituție aflată în subordinea strictă a Ministerului Finanțelor – au ieşit din birouri şi nu au mai vrut să muncească, avertizând că nu sunt de acord cu ordonanţa Guvernului care aduce austeritate în instituţiile de stat. Însă și din acest punct de vedere Boloș dă asigurări că va fi bine:

Am reușit să trecem printr-un moment de provocare și să găsim o cale către înțelegere și armonie. În urma discuțiilor, sincere, pe care le-am avut, sper eu că am reușit să transformăm tensiunea și frustrarea într-o platformă pentru schimbare pozitivă.
Am văzut încă o dată cât rău pot face informațiile neverificate răspândite în spațiul public. Care de data aceasta au fost picătura care a umplut paharul pentru o parte dintre angajați.

Ce promisiuni am adus:
Toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări. Orice măsură adoptată va fi asumată la nivelul coaliției. Eu sunt partenerul angajaților din minister, ușa mea este deschisă oricând, dacă vor să îmi transmită îngrijorările lor sau probleme cu care se confruntă.

Angajații din această instituție joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a țării și sunt primul care le va recunoaște valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei și aplicarea măsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiți pe măsura importanței activității lor. Reversul medaliei este că am așteptarea să trateze fiecare zi cu profesionalism și eficiență, pentru că lipsa de eficiență ne costă scump.

În același timp, noi toți, din această instituției știm foarte bine că trebuie să dăm propriu exemplu de auto-management performant și de organizare eficientă a muncii noastre, plătite din bani publici. Noi suntem cei care știm mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat.

Totodată, am convenit că vom face demersurile pentru a avea un statut al finanțistului, pentru asigurarea recunoașterii importanței activității desfășurate de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor. O altă urgență o reprezintă demersurile pentru aplicarea nedescriminatorie a principiilor de salarizare. Vreau să avem cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizării la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al MF și al tuturor instituțiilor subordonate.

De asemenea, vom iniția un proces de evaluare a condițiilor de muncă, astfel încât să identificăm și să aducem îmbunătățiri în funcție de necesități. Acest lucru va include atât aspecte legate de spațiul fizic, cât și de resursele necesare pentru a-și desfășura activitatea eficient.

Mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care au arătat-o în procesul nostru de negociere. Am petrecut ore prețioase într-un dialog deschis, care a atins corzi sensibile în inimile noastre, dar care mă face să privesc cu optimism spre viitor”.

Articolul precedentProteste în Piața Victoriei, la 5 ani de la evenimentele din 10 august 2018
Articolul următor15 cluburi de fotbal pe care Elon Musk le-ar fi putut cumpăra cu banii plătiți pentru Twitter