15 cluburi de fotbal pe care Elon Musk le-ar fi putut cumpăra cu banii plătiți pentru Twitter

Probabil cea mai importantă tranzacție în mediul online anul trecut a fost cea în care Elon Musk, cunoscut pentru modul în care a dezvoltat producătorul de automobile electrice Tesla, a achiziționat platforma de social media Twitter, pe care între timp a transformat-o în X (noul brand ales pentru a ilustra schimbările pregătite și trendul de trecere la sisteme bazate pe inteligența artificială).

Suma de 44 de miliarde de dolari, plătită de Elon Musk pentru Twitter, putea avea însă multe alte destinații care poate i-ar fi oferit investitorului și mai multă popularitate. O idee oferită de Transfermarkt, site-ul web specializat în transferuri ale fotbaliștilor: în locul rețelei de socializare, tranzacția ar fi putut include 15 cluburi de fotbal din cele mai importante campionate ale Europei.

Echipe din La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A și Ligue 1

Într-o postare online, cei de la Transfermarkt au sugerat un pachet de echipe de fotbal, cu valori analizate conform Forbes, prețuri estimate valabile în anul 2022. Cu suma de 44 de milioane de dolari, în acel moment Elon Musk ar fi putut achiziționa următoarele cluburi: FC Barcelona (La Liga), Real Madrid (La Liga), Bayern Munchen (Bundesliga), Manchester United (Premier League), Liverpool (Premier League), Manchester City (Premier League), Chelsea (Premier League), Arsenal (Premier League), PSG (Ligue 1), Tottenham (Premier League), Juventus Torino (Serie A), Borussia Dortmund (Bundesliga), Atletico Madrid (La Liga), Inter Milano (Serie A) și Everton (Premier League).

Celebru pentru investițiile sale inovative în SpaceX și Tesla, Elon Musk ar fi putut avea succes cu un astfel de pariu pe fotbalul european. Între timp, valoarea unora dintre cluburile mai sus menționate chiar a crescut, în special în cazul Manchester City, care a învins Inter Milano în finala Champions League din sezonul recent încheiat.

În schimb, noua sa achiziție, X (fostul Twitter), se confruntă cu unele probleme legate de veniturile din publicitate, tocmai din cauza numeroase schimbări – adesea considerate controversate de către utilizatorii platformei.

La momentul tranzacției, calculul realizat de către website-ul de transferuri de jucători Transfermarkt menționa următoarele valori pentru primele 5 cluburi de fotbal incluse în listă: 4,49 miliarde de euro pentru FC Barcelona, 4,48 miliarde de euro pentru Real Madrid, 3,98 miliarde de euro pentru Bayern Munchen, 3,96 miliarde de euro pentru Manchester United și 3,87 miliarde de euro pentru Liverpool.

Evident, prețurile reprezintă doar estimări. În realitate, în cazul unor tranzacții, dincolo de analize obiective ale valorii unui club, există și subiectivitatea negocierii, contând foarte mult care parte este mai interesată de a acționa – vânzătorul sau cumpărătorul.

Fotbalul european de top, pe lista pentru Elon Musk

Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța pot fi socotite fără îndoială țările care găzduiesc cele mai puternice campionate naționale de fotbal. Cluburile din aceste state sunt mereu în prim-plan în competițiile europene de top – UEFA Champions League și UEFA Europa League.

Interesant este că lista mai sus menționată este dominată categoric de Premier League, care aduce nu mai puțin de 7 echipe dintre cele 15 selectate. Totuși, La Liga se remarcă în mod pozitiv prin prisma valorii de top, ocupând primele două poziții. Serie A, Bundesliga și Ligue 1 au cele mai puține reprezentante – două, două și respectiv una.

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, antreprenor tehnologic și filantrop, Elon Musk este cetățean a trei țări – Statele Unite ale Americii, Canada și Africa de Sud. După cum se știe, fotbalul european nu este tocmai popular în America de Nord, astfel că probabil șansele ca Musk să aleagă o investiție precum cea sugerată anterior erau minime.

VIADănilă Chirovici
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentFinanțiștii, în stradă. Ministrul Finanțelor: „Toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări”
Articolul următorRAJA investește într-un viitor verde: Compania construiește 8 parcuri fotovoltaice, cu ajutorul fondurilor europene