Sursa foto: RAJA
Sursa foto: RAJA

RAJA SA din Constanța operează în sectorul alimentării cu apă și gestionării apelor uzate menajere în 170 de localități situate în 7 județe: Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Bacău.

Pentru a furniza apă potabilă populației, compania utilizează 125 de surse subterane, inclusiv 480 de puțuri, precum și 3 surse de apă de suprafață.

În plus, infrastructura include 306 stații de pompare pentru apă potabilă și ape uzate, 9 stații de tratare a apei, o rețea de peste 6.500 de kilometri de conducte pentru distribuția apei și canalizare, și 21 de stații de epurare. Aceste facilități consumă o cantitate semnificativă de energie.

Deoarece costurile energiei electrice au crescut semnificativ, RAJA a implementat un program pilot inovator, fără precedent în țară, pentru instalarea de panouri fotovoltaice la Stația de Epurare Eforie Sud

Acest program a dus la o reducere cu 30% a consumului de energie electrică. Pe baza succesului programului pilot, compania a pregătit documentația necesară pentru obținerea de finanțări europene destinate dezvoltării de parcuri fotovoltaice la încă 8 locații: Sursele de apă Cișmea A, Cișmea B, Cișmea C, Cișmea II și Stațiile de Epurare a Apelor Uzate din Medgidia, Mangalia, Buftea și Fetești.

Această inițiativă își propune să contribuie la reducerea costurilor de operare și menținerea tarifelor în contextul creșterii prețurilor la energie electrică.

În luna mai a acestui an RAJA a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Contractul de Finanțare nr. 2198  „Construire 8 parcuri fotovoltaice”. Proiectul, în valoare totală de 29.257.487,42 lei,face parte din ”Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa 11 – “Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

După parcurgerea etapelor legale, proiectul a demarat cu etapa de proiectare și de amenajare a locațiilor unde se vor instala panourile și, implicit, pregătirea sistemelor de susținere ale acestora

Prin implementarea acestuia se urmărește atât diminuarea consumului de energie electrică achiziționată de la terți cât și atingerea obiectivelor Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2023 privind ponderea globală de energie din surse regenerabile.

Conform proiectului vor fi montate un număr total de 5.793 panouri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 3.186,15 kWp.

Termenul de finalizare a investiției este 31 decembrie 2023

Conform proiectului vor fi montate panouri fotovoltaice, în următoarele locații: Sursa Cișmea A – 1010 panouri fotovoltaice de 550 Wp.

  • Sursa Cișmea B- 816 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • Sursa Cișmea C – 1534 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • Sursa Cișmea II – 810 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • SEAU Medgidia – 360 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • SEAU Buftea – 280 de panouri de 550 Wp;
  • SEAU Fetești – 272 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • SEAU Mangalia – 711 panouri fotovoltaice de 550 Wp.

Directorul companiei RAJA: ”Urmărim atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile”

Beneficiile implementării acestui proiect sunt evidente.Parcurile fotovoltaice sunt sisteme de producție a energiei electrice practice și ecologice, prietenoase cu mediul, care protejează natura și previn încălzirea globală. Acestea nu degajează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură. Totodată, urmărim atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva UE 2018/2021. Nu în ultimul rând, vorbim și despre reducerea intensității energetice în activitatea desfășurată de RAJA. De asemenea, ne propunem extinderea acestui program și la alte puncte de lucru, în funcție de sursele de finanțare destinate acestui domeniu”, a transmis directorul general al RAJA SA Constanța, Aurel Presură.

Data publicării: 11 august

Articolul precedent15 cluburi de fotbal pe care Elon Musk le-ar fi putut cumpăra cu banii plătiți pentru Twitter
Articolul următorGeorge Simion se teme pentru viața lui: „Este posibil orice, inclusiv eliminarea fizică”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time