Rafila: „Persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate”

Antiviralele nu pot fi luate de la orice farmacie, oricât de mult își doresc românii, acestea fiind foarte toxice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că s-a discutat cu doi producări de medicamente antivirale, inovative, necesare în tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid, și, în același timp a făcut și câteva precizări cu privire la cele care există în acest moment în farmaciile cu circuit închis, adică în spitale.

„În ceea ce priveşte medicaţia antivirală, am stabilit nu numai contactul, dar am avut şi convorbiri repetate şi detaliate cu cei doi producători MSD şi Pfizer în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către Comisia de Specialitate a Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, la Constanţa.

Cât privește tratamentul cu antiviralele care ar putea fi găsite în farmacii, ministrul Rafila afirmă că acestea sunt foate toxice, motiv pentru care nu pot fi luate decât cu prescripție medicală.

„Aici vreau să fiu foarte clar şi tranşant. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Favipiravir e un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir.

Încercăm să găsim o soluţie, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate”, a mai spus ministrul Rafila, care a subliniat că nu este vorba de evaluarea în urma infectării cu Covid, ci și la alte tipuri de afecțiuni, „pentru că sunt medicamente foarte toxice care afectează inclusiv sarcina dacă discutăm despre reacţii adverse care pot fi foarte serioase”.

Totodată acesta a oferit explicații și cu privire la medicamentul Arbidol, cel intens mediatizat, inclusiv de Gigi Becali, dar despre care spune că nu există niciun studiu la nivel global care să arate că influențează în vreun fel infecția Covid. „În consecință, Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii nu a putut să recomande întrucât ANMDM, agenţia care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii, să poată să elibereze autorizaţie de punere pe piaţă. Asta e situaţia. Nu pot să fac altceva decât să respect opinia medicală a colegilor mei infecţionişti care au această răspundere în calitate de profesionişti în sănătate”, a concluzionat ministrul Sănătăţii.

„Vine valul cinci şi în continuare nu se găsesc antivirale în farmacii”

Reamintim că George Simion și o serie de susținători ai AUR au protestat în fața casei ministrului Sănătății, tocmai pe subiectul antiviralelor.

„Domnule Rafila, sunteţi acasă? Am venit cu colegii mei, pentru că domnul ministru nu ne primeşte într-o audienţă. Vine acum valul şi îmi ia calul. Vine valul cinci şi în continuare nu se găsesc antivirale în farmacii. O să putem considera că cei care nu asigură antiviralele în farmacii pentru oamenii care vor pentru sănătatea lor, când se testează și descoperă că sunt bolnavi să ia un medicament, o să considerăm că toată gașca este formată din criminali”, a spus George Simion, duminică, într-o postare live făcută pe contul său de socializare.

Andrei Baciu (MS): „Utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea”

Articolul precedent2021 a fost anul în care românii au aplicat în număr record pentru locuri de muncă
Articolul următorMii de persoane au apelat la Telefonul Copilului, încă din primele zile ale lunii ianuarie