Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există ”nu vreau” sau ”nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, anunța premierul Marcel Ciolacu aseară, după o ședință de Guvern tensionată.

Într-adevăr, Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern joi după-amiază, după mai multe contre între PNL și PSD, dat fiind că ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar fi refuzat inițial să-și dea avizul. Motivul: nu ar fi bani.

După o amânare de câteva ore, membrii coaliției au căzut totuși la un consens, ministrul Boloș și-a dat în cele din urmă avizul, iar premierul Ciolacu a declarat despre acesta că „așa e el, mai supărăcios”.

Inițial, ședința de Guvern pe tema legii pensiilor trebuia să înceapă la ora 12.00, însă a fost amânată cu o oră, abia după acest interval ministrul Boloș dându-și avizul pentru proiect.

La începutul ședinței de Guvern, Ciolacu i-a cerut însă lui Boloș să vină cu un plan de măsuri asumat, cu „termene clare de implementare”:

Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore.

Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070.

Am parcurs şi avizul Ministerului de Finanțe şi categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, știm cu toții, în cererea de plată numărul patru este nevoie de o reformă fiscală.

Dar până la reforma fiscală, aștept de la ministrul finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului şi a sistemului vamal”, a punctat premierul PSD.

Explicații au fost date la final de ședință, de Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, care a asigurat că „proiectul a parcurs toate etapele”, însă a admis că „este evident (…) un efort comun pe care trebuie să-l facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect”.

Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 și sunt convinsă că – ca de fiecare dată – fiindcă de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum și acest guvern de coaliție este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliție, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colegii din Guvern, vom găsi soluțiile necesare, astfel încât românii, în 2024, să poată beneficia de creșterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege”, a mai punctat ministra Muncii, excluzând că proiectul a fost adoptat doar de „ochii lumii”, electoral.

Astfel, Simona Bucura-Oprescu a arătat că este „o lege stabilă și sustenabilă”:

Toate aceste calcule, tot acest timp, pe care colegii noștri, și vreau să le mulțumesc aici, în direct, fiindcă, deși poate nu se vede efortul nostru, efortul nostru din această perioadă a fost… nu poate fi descris în cuvinte; a fost un efort susținut continuu, două dintre colegele care au lucrat la acest proiect de lege se află aici și am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el și că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm și printr-o lege a pensiilor sustenabilă și aplicabilă, și prin acest proiect de lege”.

Articolul precedentSocietatea RAJA efectuează o lucrare în localitatea Valu lui Traian
Articolul următorPredoiu promite iar că reformează Poliția Română