Col. David E. Cabrera, alături de familie Cabrera a fost ucis in a 2011. în urma unui atac terorist de la Kabul. sursă foto: www.icij.org

Rudele americanilor răniți sau uciși în războiul din Orientul Mijlociu au deschis un nou proces împotriva companiei Ericson, relatează Internațional Consortium of Investigative Journalists(ICIJ). Gigantul telecom este acuzat că a finanțat această teroare, punând în pericol viețile americanilor care au luptat în țări precum Siria, Iraq, Afganistan.

Cererea de chemare în judecată a ajuns la instanța federală din Washington. Familiile americanilor(victime ale războiului din Orientul Mijlociu) susțin că Ericson este cunoscută oficial sub numele de Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Astfel, o filială din SUA ar fi direcționat fonduri prin partenerii săi locali de telecomunicații irakieni, Asiacell și Korek. Plățile au ajuns la grupurile teroriste care au atacat americanii în Iraq, Afganistan și Siria. Avocații americani spun că au probe potrivit cărora Ericson a finanțat gruparea teroristă ISIS.

În timp ce americanii își riscau viața între 2005 și 2021 pentru a ajuta la reconstruirea Irakului, Afganistanului și Siriei, LM Ericsson și Ericsson Inc. au facilitat tranzacții ilicite legate de Irak despre care știau că teroriști precum ISIS le foloseau pentru a finanța atacuri”, a spus Ryan Sparacino, partener al firmei de avocatură Sparacino PLLC din Washington, citat de sursa amintită.

Gigantul telecom Ericsson, acuzat că a finanțat teroarea din Orientul Mijlociu

Ericsson a încălcat legile anti-terorism din SUA și a desfășurat o rețea de consultanți, subcontractanți, parteneri și fonduri ilicite pentru a transfera plăți către agenții teroriști, în timp ce ISIS ducea o campanie violentă împotriva forțelor americane și a aliaților acestora, este acuzația majoră care ar putea „zgudui” politica externă a statelor din întreaga lume.

Printre sutele de reclamanți din acest caz, se numără și rudele lui James Foley, un jurnalist care a dispărut în Siria și a fost în cele din urmă decapitat de ISIS. De asemenea, familia lui Kayla Mueller, care a fost în Siria voluntar și a murit în mâinile ISI, cerE despăgubiri de la compania Ericson, notează ICIJ.

Cum opera compania Ericson pentru a finanța atacurile teroriste

Urmare a acestor dezvăluiri, filiala Ericson din Irak este în achetă. Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA face, de asemenea, investigații.

Presupusele plăți ăcute de compania Ericson ar fi ajutat la finanțarea atacurilor sinucigașe, luării de ostatici, la plasarea bombelor pe marginea drumurilor și decapitărilor în Irak, Afganistan și Siria. Până în prezent, gruările al-Qaeda, al-Qaeda în Irak și Statul Islamic au ucis sau au contribuit la uciderea a peste 2.500 de membri ai militarilor americani și au rănit încă aproximativ 30.000 în Orientul Mijlociu, Europa, Asia și Africa.

Beneficii financiare și sânge vărsat

Ericson negocia cu parteneri „de încredere” pentru a „avea” un flux ilicit de plată către acel intermediar.

Un astfel de aliat, la rândul său, nu are de obicei aceeași expunere legală ca partenerul care efectuează descărcarea (de exemplu, diferența dintre o companie din SUA și o firmă irakiană) Prin urmare, este de acord să servească funcția de descărcare în schimbul unor beneficii, cum ar fi plăți în numerar în afara contabilității, condiții nerezonabile din punct de vedere comercial (în favoarea aliatului) pentru un alt aspect al contractului lor, bunuri gratuite și așa mai departe”, se arată în cererea de chemare în judecată a companiei Ericson.

Citește și: „Trebuie să ai inimă de leu! Vă raportați la război ca în manualul de istorie”. Interviu cu un afgan care a vrut să se căsătorească în România

Articolul precedentFostul manager al SAJ Constanța, cercetat de procurori după ce și-a angajat soția în instituție
Articolul următorParchetul General investighează cum au „trântit” mai mulți magistrați ancheta în dosarul „prăduirii” uzinei de elice navale Elnav SA Galați
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”