Traian Băsescu poate sta liniştit, Mihai Răzvan Ungureanu şi-a făcut datoria. Documentele Serviciului de Informaţii Externe din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate „secret de stat, nivelul strict secret”. Mai mult, criteriile avute la clasificare „subzistă”, nefiind îndeplinite condiţiile declasificării, a precizat vineri SIE, la solicitarea Mediafax.
„Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor”, se arată în precizările SIE, trimise agenţiei MEDIAFAX.
Fostul preşedinte Traian Băsescu declarase joi la B1TV că ar „vrea” ca dosarul răpirii ziariştilor români în Irak să fie desecretizat, pentru a se vedea „o acţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii”. Întrebat dacă crede că dosarul va fi desecretizat de preşedintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu a declarat: ”Iohannis nu poate să o facă, poate să o facă SRI şi SIE”. De asemenea, fostul şef al statului a precizat că, în opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak trebuie declasificat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi retrimiterea cererii procurorilor de la Parchetul General de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, după ce a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.

Articolul precedentBăsescu şi Vasile Blaga, audiaţi la Înalta Curte în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak.
Articolul următorCălin Mitică, patronul Transferoviar Grup, a fost trimis în judecată de DNA