Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Călin Mitică, ce controlează companiile Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca și Transferoviar Grup, pentru că a mituit directori de la CFR Călători în scopul obţinerii unor contracte. Alături de el, a fost trimis în judecată şi directorul Remarul 16 Februarie, Dumitru Barbacuti.
În dosar au mai fost trimise în judecată și alte persoane fizice și juridice implicate, printre care Teodor Gavris, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați.
Potrivit procurorilor, în perioada 28 ianuarie 2013-16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavris Teodor Alexandru, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale societăţii Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca. Mai exact, Călin Mitică voia ca firma sa să obțină contractul de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro, cunoscute sub numele de „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei. Un alt contract vizat de omul de afaceri era Revizia tip R8 la automotoarele Desiro (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA).
Şpaga a fost dată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de firma Tevpag Plan SRL București (societate comercială controlată de Gavris Teodor Alexandru), pe baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv, susţin procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Articolul precedentSIE:dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak nu îndeplineşte condiţiile pentru declasificare
Articolul următorSC Neptun Olimp vinde terenurile pentru ca să-și acopere găurile financiare.