Sursa: Facebook

Parlamentarii se întâlnescu astăzi într-o ședință comună pentru a discuta, oficial, despre demisia șefului Serviciului Român de Informații (SRI), la distanță de o săptămână de când acesta și-a anunțat demisia din funcția de director al structurii.

Ordinea de zi pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului are un singur punct pe ordinea de zi, respectiv „dezbaterea şi adoptarea proiectului de hotărâre privind demisia directorului Serviciului Român de Informaţii”.

Întâlnirea parlamentarilor are loc în urma scrisorii preşedintelui Klaus Iohannis, „cu privire la demisia domnului Hellvig Eduard Raul din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, precum şi la vacantarea acestei funcţii”. Conform celor atașate documentului, demisia lui Hellvig a început să opereze din data de 3 iulie. Însă SRI nu a rămas fără șef.

Potrivit legii de organizare a SRI, acesta este suplinit de către prim-adjunctul SRI, respectiv generalul Răzvan Ionescu, care va prelua funcția până la finalul procedurilor de numire în funcție a unui nou director.

În vârstă de 49 de ani, Hellvig a devenit cel de-al cincilea director al SRI – cu rang de ministru, numit la data de 2 martie 2015. Cât despre prim adjunctul Răzvan Ionescu, acesta a fost numit în funcție în 2016 la propunerea lui Hellvig, și are rang de secretar de stat.

Din ce se arată pe pagina SRI, Ionescu este „de profesie fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi”.

Articolul precedentCiolacu, decis: „Toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități trebuie verificate și reanalizate”
Articolul următorDiana Șoșoacă susține că a fost mazilită din AUR după ce a făcut dezvăluiri legate de orfelinatele din România