Sursa: Administratia Prezidențială

Adrian Hellvig și-a anunțat ieri demisia din funcția de șef al Serviciului Român de Informații (SRI), iar în spațiul public au început speculațiile, dincolo de explicațiile oficiale.

Hellvig și-a explicat demisia prin aceea că „un director de servicii (trebuie) să aibă un mandat limitat”, calificând gestul său ca fiind unul „de sănătate democratică”.

Numit în funcție în 3 martie 2015, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, șeful SRI pleacă astfel după un mandat de 8 ani, iar Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Președintelui României, Traian Băsescu, crede că există doar două ipoteze vizavi de demisia acestuia.

Când îți dai demisia dintr-o funcție publică, cu atât mai mult foarte publică – e și aici o ierarhie- sunt două motive sau explicații: fie ești promovat într-o altă funcție, fie ești în zona unde nu prea mai ai vreun rol, adică spus mai dur: ești în dizgrație, faci lucruri care deranjează, ce spui nu mai interesează decidentul căruia te adresezi.

Nu există alte demisii. Excepțiile întăresc regula!”, scrie Adriana Săftoiu pe Facebook.

Cât îl privește pe Eduard Hellvig, acesta a subliniat că și-a atins „obiectivele propuse”, astfel că „nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție”:

Închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI. Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani. (…)

Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor. Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO. (…)

Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă. Emoțional şi raţional, mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la motto-ul SRI – Patria, a priori!”.

Demisia lui Hellvig a fost urmată de o declarație de presă din partea președintelui Iohannis, care a anunțat că „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații”, a decis decorarea acestuia cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor:

Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o.

Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională.

Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații.

La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare”.

Articolul precedentCristian Bușoi, atac la Nicușor Dan: „Primarul general a devenit un politician mincinos”
Articolul următorÎntreruperi planificate în furnizarea apei potabile în zonele Vadu Oii, Crucea și Topraisar din Constanța