În timp ce ministrul Rafila anunță că infecția cu COVID este o răceală obișnuită, purtarea măștii de protecție devine obligatorie la Spitalul Județean de Urgență din Slatina 

Măsura este considerată drept una preventivă, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID în județul Olt.

Spitalul Județean de Urgență Slatina este primul spital din România care impune, începând de luni, obligativitatea purtării măștii de protecție, atât în cazul personalului medical dar și în cazul vizitatorilor. Conducerea spitalului a hotărât să ia mai multe măsuri pentru triajul epidemiologic pentru toate persoanele care intră în unitate, potrivit romaniatv.net.

Incidența cazurilor de persoane infectate cu Covid-19 a crescut rapid în ultimele săptămâni în județul Olt, chiar dacă numărul îmbolnăvirilor nu a depășit pragul stabilit de autorități

 Potrivit datelor raportate de DSP Olt, incidența COVID cumulată la nivelul județului este de 0,21 de cazuri la mia de locuitori, fiind confirmate îmbolnăviri în 27 de localități din județ. Cea mai mare incidență de infectari cu coronavirus a fost înregistrată în localitățile Giurăvești (1,45), Osica de Jos (1,36), Făgețelu (1,3), Stoicănești (1,3) și Optași-Măgura (0,92).

Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că începând marţi se va relua raportarea zilnică a cazurilor COVID-19, din cauza creşterii îmbolnăvirilor

DSP Bucureşti a transmis directorilor de spitale o adresă prin care  li se cere să reactiveze planurile de rezilienţă pentru COVID-19, ceea ce înseamnă că spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 trebuie să le refacă. „Numărul cazurilor grave este mic, incidența lor este mult mai mică decât în valul trecut, care a fost determinat de Delta și ulterior de Delta cu Omicron și în felul acesta nu ne așteptăm să avem un număr mare de cazuri grave. Este, într-adevăr, o perioadă în care numărul de cazuri crește și va crește, pentru că suntem și în vacanță, pentru că avem o mobilitate deosebită și este normal să ne bucurăm de aceste zile de vară. În spitale s-au luat astfel de măsuri pentru ca toate secțiile să poată să primească pacienți, indiferent de ce boală suferă”, a declarat Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Ministerul Sănătății a anunțat, în 13 iunie, că nu va mai publica zilnic buletinul privind cazurile de COVID, decesele și internările, ci va prezenta doar un buletin săptămânal. Decizia ministerului a venit chiar în momentul în care se oprise scăderea numărului de infectări.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statisticile din ultima perioadă indică o dublare a numărului de infecţii cauzate de SARS-CoV-2, nefiind înregistrate cazuri grave.

Alexandru Rafila estimează că boala COVID-19 poate fi „chiar mai puţin decât o nouă gripă” , poate fi „o răceală obişnuită”

El a amintit că există deja patru tipuri de coronavirus care produc îmbolnăviri în mod obişnuit, mai ales în sezonul rece.

„Da. În mod evident, această creştere săptămânală, care practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri avem deja 2 astfel de săptămâni consecutive – arată un trend ascendent, care, probabil, sper şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip. La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, faţă de circa 1800 capacitate de a trata aceşti pacienţi. Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila.

Avertisment pentru România din partea Uniunii Europene, din cauza tăierilor ilegale de pădure

Articolul precedentEdiția din acest an a evenimentului Water Fest Ceahlău va fi plină de surprize pentru cei care decid să urce pe munte
Articolul următor”Iulie fără plastic”: luna în care putem renunța la plasticul de unică folosință