Scoala Populara Iasi
Scoala Populara Iasi. Sursa foto: Ziarul de Iasi

Numele unui cunoscut om de afaceri din Iaşi a fost invocat că ar fi în spatele angajării Andreei Popovici ca şef al Serviciului Artistic din cadrul Şcolii Populare de Arte, potrivit presshub.ro. Personalul din instituţiile statului a făcut tot posibilul pentru a-i asigura un loc de muncă confortabil iubitei omului de afaceri, tentația fiind situația financiară a acestuia.

Cum se aranjează un concurs

În acest scop, a fost modificată organigrama Şcolii de Arte, înfiinţându-se un post cu „dedicație”. Condiţiile de participare la concurs au fost stabilite direct cu viitoarea candidată, subiectele posibile de examen fiindu-i date chiar în ziua în care au fost elaborate, cu o săptămână înaintea concursului. Şeful Şcolii de Arte a discutat personal cu un potenţial contracandidat pentru a-l convinge că postul nu e pentru el. Chiar cu instituţiile statului în slujba favoritei, au existat emoţii, deoarece a fost  totuşi o contracandidată şi o opoziţie vehemență a altor „grei”. Chiar dacă administraţia din Iași a fost slugarnică, omul de afaceri nu a dat nici măcar o sponsorizare, dar a fost întocmit un dosar penal în care preşedintele Consiliului Judeţean şi directorul Şcolii de Arte au calitatea de inculpaţi. Ceilalţi acuzaţi au povestit în detaliu tot procurorilor, pentru a scăpa.

Povestea angajărilor „cu cântec” de la Şcoala de Arte a început cu numirea lui Vlad Baba în postul de director interimar, fiind detașat din postul de consilier personal al preşedintelui CJ, Costel Alexe.

Vlad Baba devenea, în anul 2021, director „plin” după un concurs în care condiţiile de participare se potriveau cu CV-ul său. Principala ocupație ca director a lui Baba se pare că a fost angajarea de oameni de încredere.

„După preluarea interimară a conducerii Şcolii Populare, după ce a intrat în conflict deschis cu cei mai mulți angajaţi ai şcolii, Vlad Baba a făcut demersuri pentru angajarea unei persoane de încredere care să se ocupe de problemele administrative ale şcolii”, aveau să reţină procurorii DNA. Astfel s-a ajuns la detaşarea de la Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte” a Elenei Nina Zugravu, adusă în aprilie 2021 pe un post de referent. Ea s-a ocupat în realitate de resursele umane ale Şcolii, ocupându-se de organizarea tuturor concursurilor de angajare.

Pentru fotoliul de şef era pregătită Andreea-Elena Popovici.

Mai mult, aceasta a primit chiar şi drept de semnătură în locul lui Baba, atunci când acesta nu era prezent. Cu o săptămână înaintea Crăciunului din anul 2020, plenul CJ adopta hotărârea prin care organigrama Şcolii de Arte era modificată, introducându-se funcţia de şef serviciu artistic, „la propunerea lui Baba şi cu susţinerea lui Alexe”, după cum au consemnat procurorii. Potrivit procurorilor DNA, postul nu-şi avea justificarea în şcoală, fiind specific altor instituţii artistice, cum ar fi teatrele sau Opera. Absolventă a Universităţii de Arte (UAGE), ea încercase în 2019 o colaborare cu Teatrul „Luceafărul”, fără succes.  Andreea Elena Popovici s-a angajat tocmai la Botoşani, la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”. Elena Popovici era prietena lui Viorel Cozma, patronul Conest SA, care i-a recomandat în 2020 să mai încerce o dată la Teatrul „Luceafărul”, deoarece se schimbase  conducerea CJ. În noiembrie, Andreea Popovici s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, liberalul Sorin Afloarei, care a fost de acord să discute cu directoarea artistică a Teatrului „Luceafărul”,  dar liberalul i-a propus colaborarea cu Şcoala de Arte.

În ianuarie 2021, s-a încercat detaşarea Andreei Popovici de la teatrul botoşănean la Iaşi, la fel cum fusese detaşat Vlad Baba de la CJ la Şcoala de Arte.

Dermersul a eşuat din cauza opoziţiei directorului teatrului „Vasilache”, motiv pentru care au demarat demersurile pentru organizarea unui concurs. Potrivit unei discuţîi dintre Vlad Baba şi rectorul Universităţîi de Arte, Aurelian Bălăiţă, interceptată de anchetatori pe 18 martie 2021, deşi nici nu se anunţase concursul, numele câştigătorului era deja cunoscut.  Aurelian Bălăiţă îi recomanda lui Baba să nu o aducă pe  Andreea Popovici, cu care era în conflict şi care la Botoşani îl „săpa” pe directorul teatrului.

„Nu-i cazul să-ţi iei o piatră de gât”, i-a transmis Aurelian Bălăiţă lui Baba, care îi răspunde că numele Andreei Popovici ar fi venit pe filiera unui afacerist din domeniul construcţiilor civile, care ar fi lucrat la Royal Town. Baba spune că „trebuie să o eliminăm cumva din schemă”, sens în care va vorbi cu „Costel”. „Decât să-mi bage cineva pe gât pe cineva pe care nu cunosc, mai bine pe cineva pe care cunosc”, spune Vlad Baba. După o lună însă, altă înregistrare arată că Baba aflase cine era persoana din domeniul construcţiilor, iar situația s-a schimbat.

Andreea Popovici vorbea cu o anume „Cristina” de la un salon de remodelare corporală, spunându-i că se va angaja la Iaşi în viitorul apropiat, dar nu la teatru, ci la o altă instituţie. Andreea Popovici îi povesteşte mamei sale, pe 23 aprilie, despre o petrecere desfăşurată la „Dionisos” la care au participat omul de afaceri şi Vlad Baba, unde s-ar fi decis că Baba „iese director cu concurs” într-o lună, iar după încă o lună o va angaja pe Popovici. După câteva zile, tânăra îi povesteşte şi bunicii sale despre viitorul ei post iar într-o discuţie cu tatăl său, îi spune acestuia că la jumătatea lunii iulie va fi organizat concursul pentru „postul ei”. „O să-ţi zic eu mai multe, că se dă un concurs acuma ca să… N-are oameni, că i-o plecat câţiva oameni, ştii? Că a făcut oleacă de curăţenie pe-acolo! Şi ca să poată organiza concursul, nah…!”.

Cum au decurs pregătirile pentru concursul cu dedicație

Conform mărturiei lui Zugravu,  Vlad Baba i-o prezentase pe Popovici ca persoană interesată şi i-a spus că ea trebuie să ocupe postul. Referentul s-a executat. Zugravu, „doamna Nina”, i-a trimis Andreei Popovici condiţiile de participare, încă neanunţate public, întrebând-o dacă sunt ok.  Andreea Popovici i-a cerut să nu treacă „actoria” ca primă disciplină în condiţiile de studii, ca să nu bată la ochi, ci la poziţia a treia. Vechimea în muncă era şi ea o problemă, deoarece Popovici avea doar 2 ani şi 9 luni vechime, puţin pentru un post de şef. Problema s-a rezolvat uşor, cerându-se doar 2 ani de muncă în timp ce pentru un simplu post de referent economist cu studii medii, fuseseră cerute la un alt concurs minim 10 ani vechime. Tot un concurs „cu cântec”, în urma căruia a fost angajată Mihaela Cucoradă, care fusese contabila la  firmele lui Vlad Baba. Pe 7 iulie, Popovici îi povestea entuziasmată despre întâlnirea cu Zugravu.

„Patru ore am stat la masă. E 99,99%”, a spus ea, referindu-se la concurs. Îi dăduse şi lui Zugravu „ceva”, dar nu-i părea rău. Pe 19 iulie, când calendarul concursului era de acum anunţat, Bălăiţă îi reproşează telefonic lui Baba că l-a minţit şi că organizează concursul pentru Andreea Popovici. După 13 minute, Bălăiţă îl sună pe directorul Teatrului „Vasilache”, Marius Rogojinschi, cerându-i să o menţină pe aceasta la Botoşani. „Pentru ziua de 5 (august, când era programat interviul, n.r.) nu anula nimic, nicio repetiţie, nici nimic. Pentru că dacă îşi ia concediu medical, va fi infirmat concursul. Fără învoire, să lipsească şi atunci se vede ce face”, a spus Bălăiţă. Procurorii au consemnat şi o ameninţare a lui Bălăiţă la adresa lui Baba: „nu mai pupă doctorat la mine”. Rectorul UAGE trebuia să lupte însă cu forţe prea mari chiar şi pentru el.

A doua zi,  Andreea Popovici i-a trimis mamei sale o fotografie cu viitorul ei birou. Ea îi transmite tatălui său că Vlad Baba îi va transmite lui Bălăiţă, că în spatele tinerei este patronul Conest. Îi mai spune tatălui său că va trebui şi ea să vorbească personal cu Bălăiţă. „Să nu, Doamne fereşte, întregistrări…”. Vlad Baba a fost sunat de un potenţial candidat la postul de şef al Serviciului artistic, dar directorul Şcolii de Arte a reuşit să-l convingă că postul nu e de el. După două zile, Baba îi povestea entuziasmat unui cunoscut despre o întâlnire cu patronul Conest: „Am fost la Vio, la penthouse acolo! Am mâncat alaltăieri seară, pici jos, frate! Pici jos, repet, şmecher de şmecher!”.

Pe 26 iulie 2021, la Şcoala de Arte a fost organizată selecţia dosarelor, Andreea Popovici nefiind însă singurul candidat. La concurs se înscrisese şi Andreea Tatiana Moscalu, profesor de teatru la Fundaţia Euroed. Popovici fusese informată deja de trei zile de Zugravu şi ştia deja şi cum o cheamă pe contracandidată.

Ambele candidaturi au fost admise, dar tot Popovici avea prima şansă

În aceeaşi zi au fost întocmite trei variante de subiecte, care au rămas pe laptopul Ninei Zugravu Ea  le-a scos la imprimantă, s-a întâlnit cu Popovici în Copou şi, pe stradă, i le-a înmânat. La percheziţia domiciliară  făcută ulterior, o foaie cu „Varianta 3” a fost găsită. Iniţial, a spus că o luase în ziua examenului, pentru a o ţine ca amintire. Foaia nu era semnată şi ştampilată, cum erau variantele din plicurile pregătite pentru examen şi nici nu avea baremul completat. În  apartament se aflau şi trei reglementări, scoase la imprimantă, pe care erau evidenţiate tocmai paragrafele care răspundeau la întrebările din cele trei variante de subiecte posibile. Un caiet A4 conţinea conspecte, structurate exact pe variantele de subiecte.

Pe 2 august a avut loc proba scrisă a examenului. În aceeaşi dimineaţă, Alexe l-a sunat pe Baba care îi transmite: „Succes acolo, da?”. Baba s-a dus personal la comisia de concurs pentru a discuta cu membrii acesteia. După cum au consemnat procurorii, le-a spus că „se află într-o situaţie dificilă, în sensul că el le cunoaşte pe ambele candidate, dar că cineva ar prefera-o pe domnişoara Popovici”. Le-a mai spus că tocmai a primit un apel telefonic prin care i s-a cerut să se asigure că lucrurile merg în direcţia care trebuie, după cum a povestit ulterior preşedinta comisiei de concurs. Cu subiectele cunoscute dinainte, Popovici s-a bucurat de succesul urat de Alexe: a luat 92 de puncte, faţă de doar 72,33 de puncte obţinute de Moscalu. În aceeaşi zi, deşi concursul nu era încă terminat, şi-a putut vedea fişa postului. I-a făcut o fotografie şi i-a trimis-o mamei sale. A doua zi, discuta deja cu Zugravu despre formele care trebuie făcute pentru a pleca de la teatrul din Botoşani.

Interviul, o simplă formalitate

 Pe 5 august, la interviu, Moscalu a luat maximul, 100 de puncte. Popovici nu a putut fi reţinută la Botoşani şi s-a prezentat, luând 98,33 puncte. Andreea Popovici a avut 95,17 puncte, iar Moscalu a avut  86,17 puncte. Popovici a luat postul, cu un salariu brut de 5.083 de lei, plus indemnizaţia de hrană, de 347 lei, fiind dezamăgită. „Deşi iniţial am considerat că Baba mă susţinea din amiciţia noastră şi în considerarea profesionalismului meu, ulterior am constatat că dorea să mă sprijine în mod interesat, adică dorea să mă folosească pentru a se apropia de prietenul meu, ca acesta să-i sponsorizeze filmul «Şase» sau să facă diverse investiţii în domeniul artistic”, a declarat Popovici procurorilor. 

Președintele Franței Emmanuel Macron vine în România

Articolul precedentDoi frați sunt cercetați pentru incest. Aceștia sunt acuzați că erau amanți încă din 2019
Articolul următorCiucă: ”MApN ar trebui să înceapă lucrările la podul rupt din Neamț”