Foto: Facebook

Liderul partidului Uniunea Salvați România spune că a avut câteva solicitări azi, când s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban. Dan Barna crede că în primul rând, guvernul trebuie să ia măsuri pentru a fi oprite achizițiile care nu au legătură cu starea de urgență. Totodată, Barna a atras atenția și asupra modului în care se face testarea pentru coronavirus, dar și asupra altor probleme care se ascund sub preș în această perioadă.

Am discutat despre temele zilei, de la echipamente de protecție, situația testărilor și raportările publice până la recunoașterea navigatorilor ca „lucrători cheie” în păstrarea economiei funcționale, ori situația lucrătorilor în agricultură care pleacă în aceste zile spre Germania, Italia sau Spania. Prim-ministrul mi-a detaliat câteva dintre măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru a limita efectele pandemiei în plan medical și socio economic.

Din partea USR am cerut câteva lucruri clare:

Oprirea baronilor locali să continue risipirea bugetelor pe care le au la dispoziție. Orice achiziție publică făcută în acest moment trebuie să fie responsabilă și e justificată doar dacă are legătură cu efectele crizei. Nu panseluțe, nu borduri, nu servicii de PR. Aici, adaug și un apel către autoritățile administrației publice locale: până intervine guvernul, dați dovadă că vă pasă de oamenii care v-au pus acolo. Opriți achizițiile „de casă” și ocupați-vă exclusiv de prioritățile reale cărora trebuie să le facem față.

Mărirea capacității de testare națională și introducerea testării ritmice a medicilor implicați în lupta cu epidemia. (În momentul de față există 37 de centre de testare și în zilele următoare vor fi operaționalizate încă 11. Capacitatea actuală de testare zilnică efectivă este de aproximativ 3700 teste.)

Măsuri ferme împotriva poluatorilor care otrăvesc populația. Situația aerului irespirabil de zilele trecute din București fiind doar un exemplu dintr-un șir de astfel de fapte care se întâmplă pe fondul unor reacții slabe ale autorităților.

Prelungirea neechivocă a măsurilor de protecție socială prin șomaj tehnic care expiră o dată cu primul decret de instaurarea a stării de urgență. Existența măsurii a fost confirmată explicit de către premier.

Mai multă transparență în comunicarea publică a efectelor pandemiei (număr de cazuri la ATI, număr de persoane intubate) și a măsurilor aflate în pregătire.

Accelerarea avizării producătorilor locali de materiale și echipamente de protecție pentru a acoperi necesarul actual la nivel național.

I-am spus că întotdeauna va găsi în noi un partener onest de discuție cât timp există o consultare reală, și directă și la nivel parlamentar, asupra măsurilor avute în vedere. Cu toții vrem același lucru – depășirea acestui moment foarte dificil prin care trecem”, a detaliat Dan Barna.

Articolul precedentBucurestenii, ajutati de turci. „Orice spijin este foarte necesar”, spune Gabriela Firea
Articolul următorCovid-19 a „virusat” turismul balnear: Buziaș și Băile Felix, cu lacătul pe ușă