Uzina Termoelectrică Midia - Foto romaniatv.net -
Uzina Termoelectrică Midia - Foto romaniatv.net -

Chemal Turgay, director la stat cu salariu de multinațională: aproape 44.000 euro pe an

Aparent o companie „sfrijită”, poate cea mai mică din subordinea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. 150 de anagajați, un număr care i- ar face să râdă pe directorii Electrocentrale SA sau Nuclearelectrica, societăți care numără mii de salariați. Uzina Termoelectrică Midia, înființată înainte de 1989 cu un singur scop, furnizarea de abur pentru rafinăria Petromidia, o duce bine mersi la 30 de ani distanță și pe timp de criză. Nu are probleme, producția de abur „zbârnâie”, directorii și administratorii încasează venituri de companii multinaționale. Potrivit raportului financiar- contabil, anul trecut, uzina de la Midia a înregistrat venituri totale de 143,8 milioane lei și a avut cheltuieli totale de peste 140,6 milioane lei. A rezultat un profit de 2,6 milioane lei, suficient pentru a distribui dividende și venituri „grase” șefilor. Potrivit administratorilor, din profit au fost constituite rezerve legale în cuantum de 157.967 lei, au fost distribuite dividende acționarilor în valoare de peste 1,2 milioane lei și alte rezerve au fost constituite cu suma de 1, 25 milioane lei.

20.000 lei, salariu din… abur și atât

Chemal Turgay, directorul general al companiei are un venit anual, potrivit declarației de avere de peste 21 de mii de lei, respectiv 44.000 euro. Adică peste 3.000 de euro pe lună, un salariu imens raportat la sărăcia din Năvodari, dar și la dimensiunea intreprinderii pe care o conduce. La rândul său, Cătană Claudiu Daniel, membru în consiliul de administrație al UT Midia, are venituri de aproape 60.000 lei pe an potrivit declarației de avere. Pentru o ședință pe lună, și aia de multe ori amânată. Un fotoliu de administrator extrem de cald. Potrivit raportului de gestiune al administratorilor pe anul trecut, vânzarea de abur industrial (pentru Rompetrol Rafinare, n.r.) a generat venituri de aproape 110 milioane lei. Reprezentând 77% din totalul veniturilor din exploatare. Spre comparație, din vânzarea apei fierbinți, respectiv agent termic pentru orașul Năvodari, compania a încasa 5,9 milioane lei, respective 4,1% din totalul veniturilor. CET mai norocos ca Midia se pare că nu există în România, sau cel puțin așa arată cifrele. Ar mai fi 8.9 milioane lei venituri din distribuția de energie electrică și alte sume mici încasate din inchirieri de hale.

Privatizarea- fantomă

S.C. Uzina Termoelectrică Midia S.A. a fost înființată în anul 2001, conform H.G. nr. 1090/25.10.2001 prin reorganizarea Societății Comerciale de Producere a Energiei Electrice și Termice „Termoelectrica”- S.A., prin desprinderea Centralei Electrice și Termice Midia-Năvodari din cadrul Sucursalei Electrocentrale Constanța. Centrala a fost construită în 1976 pe platforma industrială Petromidia pentru a deservi rafinăria Petromidia, în special, orașul Năvodari și agenții economici din jurul acestei localități. După 1989 prin restrângerea pieței locale de desfacere a energiei termice, centrala a rămas cu doar doi consumatori: Rafinaria Petromidia și orașul Năvodari. Guvernul a decis la sfârșitul anului 2001 externalizarea centralei din Termoelectrica S.A în scopul privatizării ei. La sfârșitul anului 2005 a început etapa de privatizare a societății, atunci cand Guvernul a scos la vânzare pachetul majoritar de acțiuni deținut de Statul Român- 56,58%.

În urma licitației organizate de Ministerul Economiei , pachetul de acțiuni a fost adjudecat de un consorțiu format din Rompetrol Rafinare S.A și THE Rompetrol Group N.V. Contractul de vânzare- cumpărare între cele două părți, a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, dar datorită litigiilor existente între stat și Rompetrol, această hotărâre nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDespre alegeri, cu Ponta. Ce ar face dacă ar fi premier
Articolul următorCodrin Ștefănescu îi deplânge soarta lui Liviu Dragnea, dar îl admiră că e puternic