Sursa foto: stiripescurt.ro

Navrom Bac din Galați, care asigura gratuit transportarea de ajutoare umanitare pentru Ucraina de la debutul războiului și până săptămâna trecută, a început taxarea autovehiculelor care trimit ajutor în Ucraina.

Astfel, un TIR e nevoit să plătească la Isaccea 50 de euro pentru a putea tranversa Dunărea cu bacul, iar mașinile care au o lungime mai mare de 20 de metri achită o taxă de 80 de euro pentru a trece fluviul.

Decizia a nemulțumit pe foarte multă lume, iar reprezentanții firmei au anunțat că taxarea mijloacelor de transport și toate persoanele vine în contextul în care statul român nu a decontat banii pentru cursele gratuite efectuate de la începutul războiului din Ucraina.

Statul român și brandul de țară „merge și așa”. Cum mii de șoferi sunt obligați să plătească o taxă pentru ajutorul acordat Ucrainei

Directoarea Navrom Bac, Mara Vasilache, a declarat că potrivit unei hotărâri de Guvern se dcontează serviciile oferite persoanelor cu domiciliul în Ucraina, dar în anexa doi a hotărârii se cere numărul de înmatriculare al autotirului.

„Aşa încât serviciile oferite persoanelor fără maşini nu se decontează, iar societatea nu poate primi sprijin din partea statului”, a precizat aceasta, informează Agerpres.

De asemenea, Vasilache a amintit că încă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, societatea a oferit gratuitate la trecerea Dunării cu bacul între Tulcea și Galați.

„Societatea are şi trecerea de la IC Brătianu (sat în judeţul Tulcea de unde se trece cu bacul în oraşul Galaţi – n.r.), iar până când autorităţile s-au organizat azilanţii mergeau direct la Galaţi şi treceau Dunărea cu autocarele. Au fost curse speciale pentru persoanele din Ucraina, dar societatea nu a încasat tariful pentru aceste curse. Din 11 aprilie, noi am început să taxăm TIR-urile, mai puţin convoaiele umanitare şi pasagerii din Ucraina”, a mai spus Mara Vasilache.

Între februarie și mai, peste 3.500 de TIR-uri și aproape 4 mii de autoturisme au trecut din Ucraina spre România. Mai mult, 22.821 de persoane au trecut din din Isaccea, România, spre Orlivka, Ucraina.

Directoarea Navrom Bac a mai afirmat că în decursul acestor luni, bacul a plecat de pe malul românesc spre Ucraina fără niciun pasager, pentru a-i prelua pe refugiații ucraineni.

„(…) În baza contractului încheiat cu partenerul ucrainean, noi primim lunar 12.500 de euro, dar suma este insuficientă în condiţiile actuale. Ne aşteptam ca statul să deconteze combustibilul consumat şi salariile angajaţilor”, a concluzionat Maria Vasilache.

Citește și articolul: Majestatea Sa Margareta, în vizită la punctul de trecere a frontierei din Isaccea

Articolul precedentMaia Sandu a anulat toate evenimentele programate pentru 9 mai
Articolul următorPatru adolescenți au distrus mai multe morminte dintr-un cimitir din Ialomița
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.