Sursa: 123rf.com

Doi polițiști din Cluj, un bărbat și o femeie, au fost condamnați pe fond, de Tribunalul Cluj, la închisoare cu executare pentru luare de mită.

Prin pedapsa aplicată, care încă nu este definitivă, celor doi le-au fost interzise și câteva drepturi, inclusiv acela de a mai fi polițiști. Totul, după ce s-a descoperit că solicitau și primeau bani de la șoferi, pentru a nu-i sancționa.

Cei doi agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nu au fost acuzați doar de luare de mită, ci și de abuz în serviciu și fals intelectual. Potrivit sentinței, agentul de poliție ar avea de executat 4 ani și 4 luni de închisoare, în timp ce colega acestuia – 5 ani și 3 luni închisoare.

În momentul în care au fost făcute publice date din anchetă, chiar colegii acestora – ofițerii de la Direcția Generală Anticorupție – arătau că cei doi agenți „au pretins, primit și acceptat sume de bani cuprinse între 200 de lei și 500 de lei de la persoane care au comis abateri la regimul rutier pe raza județului Cluj, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu în mod corespunzător, respectiv de a nu aplica sancțiuni contravenționale și de a atesta fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu prilejul întocmirii actelor de constatare a contravențiilor”.

Infracțiunile au fost comise în perioada mai-octombrie 2021, iar cercetările efectuate de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, care au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Anchete, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au dus la sentința de condamnare, atacată deja de cei doi inculpați:

Condamnă inculpatul M. I – în prezent aflat în stare de libertate, fără antecedente penale – la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale). Condamnă inculpatul M.I. la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale). Achită inculpatul M. I. sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu – nu există probe că a săvârşit infracţiunea.

Constată că cele două infracţiuni comise de inculpatul M I se află în stare de concurs real. Contopeşte pedepsele de 4 ani închisoare şi 1 an închisoare, aplică pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care adaugă o treime din cealaltă pedeapsă (4 luni închisoare), rezultând în sarcina inculpatului M I pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare, în detenţie. Aplică inculpatului M.I alături de pedeapsa principală rezultantă pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării, pe o durata de 3 ani, calculată de la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de poliţist.

tabileşte în sarcina inculpatului M I pedeapsa accesorie rezultantă, pe o durată începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, constând în interdicţia exercitării drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de poliţist. Scade din durata pedepsei închisorii de 4 ani şi 4 luni închisoare aplicate inculpatului M. I: durata reţinerii şi a arestării preventive de la data de 15.10.2021 la data de 10.11.2021; durata arestului la domiciliu din data de 11.11.2021 până la data de 06.01.2022.

Condamnă inculpata P. D – în prezent în stare de libertate, fără antecedente penale – la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale). Condamnă inculpata P D la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (3 acte materiale). Condamnă inculpata P D la pedeapsa de 1 an şi 1 lună închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale).

Constată că cele trei infracţiuni comise de inculpata P D se află în stare de concurs real. Contopeşte pedepsele de 4 ani închisoare, 2 ani şi 8 luni închisoare şi 1 an şi 1 lună închisoare, aplică pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care adaugă o treime din suma celorlalte pedepse (1 an şi 3 luni închisoare), rezultând în sarcina inculpatei P D pedeapsa de 5 ani și 3 luni închisoare, în detenţie.

Aplică inculpatei P D alături de pedeapsa principală rezultantă pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării, pe o durata de 3 ani, calculată de la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de poliţist. Stabileşte în sarcina inculpatului M I pedeapsa accesorie rezultantă, pe o durată începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, constând în interdicţia exercitării drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de poliţist.

Scade din durata pedepsei închisorii de 5 ani şi 3 luni închisoare aplicate inculpatei P D durata reţinerii de 24 ore din data de 15/16.10.2021. Dispune confiscarea specială de la inculpatul M I: a sumei de 250 lei (jumătate din valoarea mitei primite de la martorul D M); a sumei de 250 lei (jumătate din valoarea mitei primite de la martorul C.I.F ). Dispune confiscarea specială de la inculpata P D: a sumei de 50 euro (echivalentul în lei al mitei primite de la martorul R F.D.); a sumei de 250 lei (jumătate din valoarea mitei primite de la martorul D M); a sumei de 250 lei (jumătate din valoarea mitei primite de la martorul C I F).

Dispune extinderea măsurii asigurătorii instituite prin ordonanţa procurorului din data de 21.12.2021 asupra sumelor de bani datorate de angajatorul IPJ Cluj cu titlu de salariu inculpatului M.I, asupra sumelor de bani datorate de Casa Judeţeană de Pensii Cluj cu titlu de pensie, inculpatului M. I, până la concurenţa sumei de 10.000 lei (cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale, în faza camerei preliminare şi a judecăţii) şi a sumei de 500 lei (supuse confiscării speciale).

Dispune instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare aparţinând inculpatei P D, până la concurenţa sumei de 11.000 lei (cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale, în faza camerei preliminare şi a judecăţii) şi a sumei de 500 lei şi 50 euro (supuse confiscării speciale)”.

Articolul precedentMinistrul Economiei, implicat fără voia sa în atacuri de tip phishing
Articolul următorNoi informații în legătură cu furnizarea apei potabile în Eforie Nord și Agigea