Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 Seceta a afectat producţia de miere din acest an, care va fi doar de 12.000 – 13.000 de tone, mult mai mică față de media unui an bun, potrivit g4media.ro. ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine.

Peste 32.000 de tone de miere de albine, produse în anul 2015

O astfel de producție record s-a înregistrat în anul 2015, România ocupând primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea. Potrivit acestuia, apicultorii au fost nevoiţi să stimuleze albinele în luna iulie, în timpul culesului, pentru a putea să le menţină ” în formă” ca să poată să valorifice. „Acum în luna iulie am simulat ca şi cum am fi în septembrie ca să nu moară familiile de albine şi am scos bani din buzunar, aşa cum am făcut şi în primăvară. Unii chiar la cules fiind, au trebuit să meargă cu siropul, pentru că albinele trebuie menţinute, cum se zice „în formă”, dacă vin vremuri mai bune să poată să valorifice”, a explicat şeful ACA. Ioan Felea a precizat că producţia diferă de la judeţ, la judeţ, în zonele calamitate fiind până la 70% sau şi mai mult compromisă, iar în celelalte procentul fiind cuprins între 50-60%.

Președintele ACA susține că producția de miere va fi în jur de 45 % din media anuală, principala cauză fiind seceta care a afectat cea mai mare parte din țară

. Din perspectiva noastră va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiţă, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar şi în aceste condiţii nu s-au făcut decât cantităţi reduse. Salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii, având în vedere şi faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40 % dintre apicultori şi respectiv familii de albine. Ori, raportat la întregul efectiv, sigur că producţia pe familia care a stat pe vatră şi celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun – 2015 de exemplu – când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone”, a declarat, preşedintele ACA.

Producția de fructe și semințe din România ar putea fi în pericol din cauza numărului mare de albine care mor anual

Articolul precedentDupă Franța, criza apei potabile afectează și Marea Britanie 
Articolul următorApariție surprinzătoare a lui Vladimir Putin, în Central Park din New York