Ani grei de închisoare pentru „vânzarea” sau ”cumpărarea” unui copil. Camera Deputaților urmează să dezbată modificările la procedura adopției

Intermediarii care se ocupă cu vânzarea copiilor riscă închisoarea.

Vânzarea sau cumpărarea unui copil, prin ocolirea procedurii de adopţie, ar putea fi pedepsită cu închisoarea de la 2 ani până la 7 ani. Acest lucru a fost prevăzut într-un proiect de lege adoptat de către Senat, inițiat de parlamentari USR PLUS, potrivit g4media.ro.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul reglementează și completează Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, incriminând fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil care cere bani ori foloase materiale „în scopul stabilirii între copil şi terţe persoane a unor legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, fără a recurge la procedura standard de adopţie”.

Părintele sau reprezentantului legal al unui copil care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, primeşte sau pretinde bani ori alte foloase materiale, în scopul stabilirii între copil şi terţe persoane a unor legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, prin ocolirea procedurii de adopţie, riscă închisoarea de la 2 la 7 ani, fiindu-i interzise exercitarea unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă se aplică pentru oferirea sau darea de bani sau alte materiale ori alte foloase, se arată în proiect

Intermediarii care se ocupă cu vânzarea copiilor riscă închisoarea, prevede un amendament admis.

În legislaţia penală a statelor membre ale Uniunii Europene, fenomenul de vânzare a copiilor este incriminat

„Fapta persoanei care, fără drept, intermediază stabilirea între o persoană şi respectivul copil a unei legături asemănătoare celor dintre părinţi şi copii, în scopul obţinerii de foloase materiale, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, prevede amendamentul.

„Statul român are datoria morală şi legală de a depune toate diligenţele necesare pentru că drepturile fundamentale ale copilului să fie respectate. Astfel, minorul nu trebuie şi nu poate fi asimilat unui bun, iar toate drepturile fundamentale nepatrimoniale, inalienabile şi indisolubil legate de persoană acestuia (dreptul la stabilirea şi păstrarea identităţii sale, dreptul la un nume, dreptul de a dobândi o cetăţenie şi de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit, crescut şi educat de aceştia, dreptul de a-și păstra cetăţenia, numele şi relaţiile de familie, dreptul de a menţine relaţii personale şi contact direct cu părinţii, rudele, dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea) trebuie să fie respectate.”, mai subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este primul for sesizat.

Restaurantele și supermarketurile din Spania vor fi obligate să nu mai risipească alimentele

Articolul precedentRestaurantele și supermarketurile din Spania vor fi obligate să nu mai risipească alimentele
Articolul următorGeorge Simion, după acuzațiile aduse de ex-liderul AUR de la Satu Mare: „S-a supărat că n-am vrut să-l luăm și pe el la petreceri cu noi”