Foto: Cotidianul.ro
Foto: Cotidianul.ro

Guvernul spaniol vrea să ia măsuri pentru reducerea cantităților de mâncare aruncate de spanioli, elaborând un proiect de lege în acest sens. Proiectul de lege împotriva risipei alimentare prevede în special aplicarea de amenzi pentru restaurantele şi supermarketurile care aruncă alimente, potrivit g4media.ro.

O măsură asemănătoare a fost luată de Franța sau Italia.

.

„Într-o lume în care, din nefericire, foamea şi malnutriţia există, aceste subiecte apasă pe conştiinţa tuturor”, a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, după şedinţa de guvern. Proiectul de lege va trebui aprobat de Parlament, având ca obiectiv reducerea cantităţii actuale de 1,36 milioane de tone de alimente şi băuturi aruncate de spanioli în fiecare an. Potrivit guvernului spaniol, risipa alimentară reprezintă o pierdere de 250 euro per locuitor. Supermarketurile şi restaurantele vor trebui să stabilească mecanisme prin care să doneze produsele nevândute unor ONG-uri sau bănci de alimente. Dacă alimentele respective nu mai sunt bune pentru consum, vor trebui transformate de industrie în sucuri sau dulceţuri. Restaurantele şi supermarketurile vor trebui să se asigure că produsele alimentare vor fi folosite ca hrană pentru animale sau vor fi transformate în compost.

Amenzi uriașe pentru risipa de alimente

Restaurantele vor trebui să le pună gratuit la dispoziţie clienţilor ambalaje pentru a lua acasă resturile alimentare, o practică puţin obișnuită în Spania. Proiectul de lege stabilește amenzi între 2.001 şi 60.000 de euro pentru nerespectarea acestor măsuri. Consumatorii nu vor fi amendați, ci vor fi informați în cadrul de campanii de sensibilizare. O serie de ţări, cum ar fi Italia şi Franţa, au luat în ultimii ani măsuri destinate să lupte contra risipei alimentare. Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate cantitatea de alimente aruncate până în anul 2030, atât în industrie, cât şi la consumatori, potrivit obiectivelor ONU.

PMP întărește afirmațiile PSD: ”România acționeză ca un scut pentru Republica Moldova”

Articolul precedent Lovitură pentru serviciile de informații și organele judiciare, din partea CCR. Acestea nu mai primesc date de la serviciile de telefonie mobilă 
Articolul următorAni grei de închisoare pentru „vânzarea” sau ”cumpărarea” unui copil. Camera Deputaților urmează să dezbată modificările la procedura adopției