Eolienele din județul Constanța, profitabile doar până la un punct

Primăriile comunelor pe raza cărora se află eolienele ar putea să fie obligate să plătească un impozit suplimentar

Eolienele aduse în județul Constanța au reprezentat, la vremea lor, nu doar o noutate, ci și o modalitate suplimentară prin care administrațiile respectivelor localități își puteau spori veniturile aduse bugetului local. Însă fericirea nu a ținut prea mult, încât aducerea eolienelor ar putea deveni, în mod surprinzător, apanajul falimentului pentru primăriile din județ.

Problema: stâlpii care susțin eolienele

Primăriile comunelor pe raza cărora se află eolienele ar putea să fie obligate să plătească un impozit suplimentar, întrucât Ministerul Finanțelor a hotărât că respectivii stâlpi de susținere ai eolienelor intră în categoria clădirilor, din punct de vedere fiscal, asta în condițiile în care dezvoltatorii plătesc „taxa de stâlp” deja, relatează publicația constănțeană Replica Online.

Mai exact, vorbim despre 16 comune, dintr-un total de 59, care ar trebui să restituie impozitul plătit de dezvoltatorii de eoliene primăriilor în perioada 2012-2016, pentru stâlpii pe care sunt amplasate turbinele. Vorbim, desigur, despre sume extrem de mari care se învârt în jurul a zecilor de milioane de lei, pe care primăriile nu le pot plăti fără ca acest lucru să nu atragă după sine falimentul imediat al administrațiilor.

Cum a uitat Făgădău de autobuzele MAZ din flota RATC (CT BUS)

Ce spun primarii

Nicoleta Vrabie, primarul comunei Peștera:

„Sperăm ca această situație să se rezolve cât mai repede, poate să ne ajute și guvernul în această problemă. Noi avem angajat un avocat pentru această speță, și cu ajutoru ACOR sperăm să nu trebuiască să plătim acei bani, pentru că este o sumă foarte mare pentru bugetul comunei.”, a declarat aceasta, pentru sursa citată.

George Ionașcu, primarul din Mircea Vodă:

„Primăria din Mircea Vodă ar trebui să plătească 900 000 de lei, o sumă considerabilă, și cred că ar trebui să se ajungă la o înțelegere în așa fel încât să putem face o compensare sau ceva de genul cu taxele pe care le au de plătit în continuare dezvoltatorii de eoliene, cu toate că și asta ar însemna o pierdere pentru bugetul comunei.” a spus, la rândul său, George Ionașcu, primarul din Mircea Vodă, conform aceleiași surse.

Articolul precedentMărturia unui cadru medical din Sibiu: pacienți Covid sedați și legați de paturi
Articolul următorCîțu trimite Corpul de Control în județe pentru a verifica situația reală a testelor
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.