Foto: Știrile Pro Tv
Foto: Știrile Pro Tv

Zilele trecute, statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost profanată, autorii desenând steagul Ungariei.

Primăria Sfântu Gheorghe a condamnat profanarea statuii pe care un grup de adolescenți a scris, cu vopsea albă, ”TRIANON 1920”, exersându-și și talentul la desen, prin pictarea unui steag roşu-alb-verde.

Antal Arpad: ”Este evident că vorbim despre o provocare şi este foarte important să aflăm cine este autorul. Condamnăm ferm astfel de gesturi.”

După ce a cerut sprijinul cetăţenilor pentru identificarea autorilor, edilul Antal Arpad a precizat că este vorba despre o provocare evidentă, condamnând ferm astfel de gesturi.

Alături de primar, conducerea Prefecturii Covasna a condamnat vandalizarea grupului statuar, afirmând că „este un act reprobabil, care nu îşi are locul în Sfântu Gheorghe şi nici în judeţul Covasna”.

Suspecții au fost identificați în cursul zilei de duminică, 6 iunie. Este vorba despre patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani.

Copiii locuiesc în Sfântu Gheorghe și au ajuns în atenția polițiștilor pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, în legătură cu vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, citat de Agerpres.

Doi dintre tineri sunt bănuiţi că ar fi scris pe soclul statuii „TRIANON 1920” şi ar fi desenat un steag roşu-alb-verde, iar ceilalţi doi că ar fi stat de pază, precizează G4 Media.

Vandalism: steagul Ungariei, inscripții și dizlocarea mai multor plăci de marmură

În urma unor activităţi investigative, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe – Biroul de Investigaţii Criminale au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani. Aceștia sunt bănuiţi de faptul că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, s-ar fi deplasat la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe. Doi dintre aceştia ar fi vopsit şi inscripţionat părţi ale grupului statuar, dislocând, totodată, mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului, timp în care ceilalţi doi ar fi asigurat locul faptei, pentru a nu fi surprinşi. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.”, au precizat reprezentanţii IJP Covasna, într-un comunicat de presă.

Statuia, Tratatul de la Trianon și anul 2021

Confrom Știrile Pro Tv, tot vineri, cu câteva ore înainte de manifestarea organizată de Asociaţia “Calea Neamului”, peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea “dictatului” de la Trianon.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei adunări organizate de Consiliul Naţional Secuiesc, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Cu toate acestea, ambele acţiuni s-au desfășurat paşnic, fără incidente.

Tratatul de la Trianon a fost semnat în data de 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria. Astfel, data stă la baza destrămării imperiului austro-ungar, celebrând unirea Transilvaniei cu România.

Articolul precedentINS: Peste 83% din veniturile românilor s-au dus pe cheltuieli, în 2020
Articolul următorDan Barna insistă la PNL pentru votul împotriva pensiilor speciale
Jurnalist full-time / Pesimist part-time