Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare (CNCAV), consideră că renunțarea la mască va fi „ultima redută” în lupta cu pandemia Covid. În cadrul unei conferințe de presă a CNCAV, medicul Gheorghiță a precizat că este va propune premierului Cîțu aplicarea „modelului american”, în care populația să se poată întâlni în grupuri mici, însă numai după imunizarea unui număr suficient de mare de persoane.  

„De la peste 35% persoane vaccinate cu două doze am putea să ne gândim la beneficii, dar trebuie să ne uităm la mai mulți indicatori. Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară. Adică după ce avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Iar când o sa avem peste 5 milioane de persoane vaccinate, îi voi propune premierului Cîțu ce se întâmplă acum în SUA: în grupurile mici, vaccinate, să nu se mai poarte masca”, a spus coordonatorul.

Masca eficientă și pentru cazurile sporadice, sezoniere

Totodată, medicul Valeriu Gheorghiță apreciază că se va renunța la masca de protecție când vor fi vaccinați peste 10 milioane de români, dar și când vor fi cazuri sporadice și când nu vor exista variante virale neacoperite de vaccin.

„Masca de protecție ne protejază nu doar față de infecția cu SARS-COV-2, ci pentru toate celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie. Cred că este o măsură de protecție personală pe care trebuie să o avem în vedere de acum înainte, în fiecare sezon rece. Când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”, a conchis acesta.

De altfel, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) numărul cazurile de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumoni) este redusă față de sezonul trecut. De exemplu, pentru săptămâna 8-14 martie, au fost confirmate 46.140 cazuri de infecții respiratorii, cu 43,6% mai mic decât în săptămâna sezonului precedent. Semn că masca, dar mai ales dezinfectarea mâinilor s-au dovedit eficiente în reducerea infecțiilor respiratorii.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea prin intermediul medicilor de familie

Articolul precedentTestarea rapidă, „biletul” de acces în restaurante
Articolul următorPiedone, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Primarul e ca un căpitan de vas, trebuie să părăsească ultimul corabia”