Un medic psihiatru din județul Maramureș a fost trimis în judecată pentru zeci de fapte de corupție, fiind acuzat că primea bani și alte bunuri pentru a ajuta la întocmirea dosarelor de pensionare pe caz de boală.

Doctorița, care este angajată la Spitalul din Cavnic şi deţine un cabinet privat în Baia Mare, a fost trimisă în judecată alături de două dintre persoanele pe care le sprijinise, acuzațiile find de luare de mită în formă continuată (62 de acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (98 de acte materiale), dare de mită și uz de fals.

Oficial, ancheta în dosar a demarat în cursul anului curent, ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș, iar polițiștii au desfășurat acte procedurale în perioada aprilie – noiembrie 2021. În septembrie, doctorița chiar a fost arestată preventiv pentru câteva zile, pentru ca ulterior să fie plasată în arest la domiciliu.

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş şi în consecinţă: Dispune arestarea preventivă a inculpatei BENCIU NINA (…), cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, (14 acte materiale), pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 14 septembrie 2021 până în 13 octombrie 2021 inclusiv. Respinge cererea inculpatei de luare a măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu”, se arăta în încheierea tribunalului, care a fost modificată la curtea de apel:

Admite contestaţia formulată de B. N. (…) înlocuieşte măsura arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, care urmează a se executa la (…) pe o durată de 23 zile, începând cu data de 20 septembrie 2021 până la data de 12 octombrie 2021, inclusiv. Pe durata arestului la domiciliu (care presupune în mod implicit obligaţia de a nu părăsi imobilul anterior menţionat), inculpata B. N. este obligată să respecte următoarele obligaţii: a. să se prezinte la toate organele judiciare din urmărire penală şi faza de judecată ori de câte ori este chemată; b. să nu comunice în mod direct cu următoarele persoane: C. G. (…), S. E. M. (…), N. I. (…), B. L. (…), B. D. (…), S. I. (…), B. I. (…), K. V. S. (…), N. L. M. (…), G. V. (…), H. V. (…), D. H. (…), B. S. (…), C. A. (…)”.

De menționat că ceilalți doi inculpați judecați alături de medicul psihiatru sunt în stare de libertate, conform unui comunicat al DGA. Până la trimiterea în judecată, în cauză au fost făcute inclusiv percheziții, ocazie cu care au fost descoperite sume de bani.

În cauză au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în perioada 17 iunie 2021 – 13 august 2021, una dintre persoanele inculpate, în calitate de medic, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit sume de bani totalizând peste 11.200 lei (printre care și de la ceilalți doi inculpați), bunuri alimentare și nealimentare de la un număr însemnat de persoane, pentru eliberarea de acte medicale care să ateste unele afecțiuni medicale, reale ori fictive, înscrisuri necesare fie constituirii unor dosare de pensionare pe caz de boală, fie acordării concediilor medicale.

În data de 13.08.2021, în același dosar penal, în baza ordonanțelor de delegare și sub coordonarea procurorului de caz, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș au desfășurat două percheziții domiciliare (dintre care una la sediul unității medicale și una la cabinetul medical particular deținut de către persoana în cauză) și o percheziție a unui autoturism.

Totodată, a fost pusă în executare o ordonanță de predare înscrisuri de către unitatea medicală de stat. Cu ocazia perchezițiilor, au fost identificate și ridicate sume de bani și bunuri despre care există suspiciunea că provin din săvârșirea infracțiunilor de corupție de referință”, se arată în comunicat.

Articolul precedentS-a lansat o aplicaţie mobilă românească pentru combaterea risipei de alimente
Articolul următorRomânia, lider regional în furnizarea de energie curată