Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Românii au posibilitatea să achiziționeze alimente la prețuri mai mici cu 40%-80% printr-o aplicație ce are ca scop combaterea risipei de alimente. Startup-ul românesc bonapp.eco a lansat aplicația prin care consumatorii pot lua legătura cu comercianții ale căror produse se apropie de data de expirare.

Mai mult, anul viitor intenționează să se extindă în alte țări, relatează g4media.ro. Aplicația poate fi descărcată pe iOS și Android. Consumatorii pot achiziționa, prin intermediul aplicației, alimente din 35 de afaceri afiliate din București.  Ea include cafenele, supermarketuri, restaurante, brutării și magazine.

Românii pot cumpăra produse la prețuri de până la 80% reducere

Pentru moment, aplicația poate fi folosită doar în București, iar lansarea în alte orașe din țară este planificată pentru primul trimestru din 2022. De asemenea, extinderea în alte țări din regiunea se va face în cel de-al doilea trimestru. Aplicația mobilă lansată de bonapp.eco are un potențial de piață de cinci milioane de utilizatori doar în țara noastră.

Risipa de hrană la nivel mondial

Potrivit specialiștilor ONU, în România se aruncă o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană anual. Altfel spus, 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajunge la gunoi. Chiar dacă, în 2016, a fost adoptată o lege privind diminuarea risipei de mâncare, legislația nu este eficientă deoarece se adresează doar operatorilor economici, nu și gospodăriilor din țară.

Țara noastră se situează la media clasamentului european în ceea ce privește cantitatea de alimente pe care o aruncă. Republica Moldova și Ucraina înregistrează câte 76 de kilograme pe cap de locuitor. Conform aceluiași studiu, 17% din totalul hranei produsă la nivel global ajunge să fie aruncată.

Altfel spus, în 2019 se estimează că  931 de milioane de tone de mâncare a ajuns la pubelă. Două treimi au provenit din gospodării și un sfert din industria alimentară. La nivel global, aproape 700 de milioane de oameni sunt afectați de foamete, iar numărul ar putea să crească datorită pandemiei de COVID-19.

Problema deșeurilor alimentare reprezintă, totodată, o importantă sursă de poluare, se mai precizează în raportul ONU.

Unde ajung ambalajele, sticla, pet-urile. Cum devine o responsabilitate pentru mediu o activitate bănoasă

Articolul precedentRomânia, o glumă proastă: persoane pozitiv Covid decedate, invitate să participe la sondaje privind calitatea serviciilor medicale
Articolul următorMedic psihiatru, acuzat că lua șpagă pentru a ajuta la întocmirea de dosare de pensionare pe caz de boală
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.