Valeriu Gheorghiță (captură video)

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, sâmbătă, că peste 5.000 de copii cu vârste între 12 și 15 ani s-au vaccinat împotriva Covid în ultimele 72 de ore, iar de la începutul campaniei au fost vaccinați peste 114.000 de adolescenți și tineri cu vârste între 16 și 19 ani. Acest lucru, în opinia sa „este mesaj puternic pe care îl dă generația tânără”.  

În conferința de presă susținută cu ocazia Zilei Copilului, de la Senat, medicul a explicat care sunt motivele pentru care vaccinarea copiilor este recomandată, în special în cazul acelor copii care suferă de afecțiuni cronice. „Avem, din păcate, copii care sunt cunoscuţi cu afecţiuni cronice, care sunt în evidenţă cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Or, este foarte complicat să fii în pielea unui părinte care are în grijă un astfel de copil, un copil vulnerabil, care are aceleaşi drepturi la viaţă, la sănătate, la educaţie ca toţi ceilalţi copii. Oferind această posibilitate de prevenţie copiilor vulnerabili, putem să fim mai siguri pe mediul în care ei merg, pe mediul în care îşi dezvoltă viitorul”, a mai spus medicul.

Vaccinul anti-Covid nu este obligatoriu

Deși vaccinarea împotriva Covid nu intră în seria de vaccinuri obligatorii, cum sunt de exemplu cele din calendarul național de vaccinare (cunoscute ca vaccinurile împotriva bolilor copilăriei), medicul Gheorghiță atrage atenția aupra acestora din urmă, dar mai ales asupra refuzului părinților de a-și imuniza copiii.

„Îmi este greu să explic cum putem să nu prevenim anumite boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, să avem încă decese din cauza rujeolei şi vă dau exemplul ultimilor ani. În cadrul epidemiei de rujeolă au fost peste 20.000 de copii care au fost infectaţi, peste 64 de decese, toate apărute la copii nevaccinaţi. Este inadmisibil ca în anul 2021 să avem acces la servicii medicale şi să nu putem să le accesăm. Tocmai de aceea cred că datoria noastră de acum înainte este una extrem de importată, prin a furniza toate informaţiile de care părinţii, aparţinătorii au nevoie ca să înţeleagă tot ceea ce înseamnă beneficiile unui sistem de prevenţie”,  a precizat Valeriu Gheorghiță.

Ministrul Sănătății: „Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut reprezintă un motiv real de îngrijorare”

Articolul precedentDe ZIUA MEDIULUI, dezastrul ecologic din sectorul 1 continuă – GALERIE FOTO 5 iunie 2021 –
Articolul următorLudovic Orban își face campanie „om cu om”