Ioana Mihăilă (foto Facebook)

Cu toate campaniile și îndemnurile pro-vaccinare împotriva Covid, numărul românilor care aleg să se imunizeze scade constant, lucru calificat de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, drept „un motiv real de îngrijorare”.

Potrivit datelor oficiale de ieri, 1 iunie, în ultimele 24 de ore au fost administrate 52.768 doze de vaccin, dintre care doar 16.711 reprezintă prima doză.

Cu toate acestea, ministrul Mihăilă spune că această situație era de așteptat, în condițiile în care românii care doreau să se vaccineze au făcut acest lucru, iar acum s-a ajuns la segmentul populației care fie nu are încredere, fie nu are acces la vaccinul anti-Covid.

Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut în ultima perioadă reprezintă un motiv real de îngrijorare. Cumva era de anticipat pentru că există un procent, o parte a populaţiei care dorea să se vaccineze şi a ajuns să se vaccineze, există o parte a populaţiei care are nevoie de un imbold să ajungă la vaccinare şi cred că aici suntem în momentul ăsta, la acea parte a populaţiei care are nevoie de un oarecare imbold, sau să-i fie vaccinul foarte-foarte aproape şi foarte uşor disponibil.

Probabil că acum oamenii au nevoie de mai mult timp să ia decizia de a se vaccina. Probabil că pe măsură ce văd că vecinul sau alt membru al familiei este vaccinat şi lucrurile au decurs bine şi încrederea în vaccin va creşte, dar acum începe de fapt maratonul, adică acea alergătură de lungă durată, până acum au fost sprinturi de vaccinare. Cred că acum începe bob cu bob vaccinarea”, a spus ministrul Sănătăţii, citată de Digi 24.

Ioana Mihăilă crede că totuși oamenii vor prinde încredere, iar numărul celor imunizați va crește. Totodată, ministrul Sănătății a punctat că nu sunt motive de panică în ceea ce privește eventualele efecte adverse ale vaccinului.

Știu clar că există efecte pe termen mediu şi pe termen lung ale trecerii prin infecţie, şi cred că tot timpul ar trebui să vedem şi să ne lăsăm influenţaţi de ce vedem foarte clar în faţa ochilor – şi ce vedem foarte clar în faţa ochilor este că au trecut luni întregi de la prima doză de vaccin administrată şi nu s-a întâmplat nimic până acum, aşa cum a trecut mai mult de un an de la primul pacient infectat şi avem multe dovezi care ne spun că trecerea prin infecţie este nocivă în anumite cazuri şi că de ea trebuie să ne ferim”, a mai spus ce care conduce Ministerul Sănătăţii.

Articolul precedentFostul ministru Tudorel Toader s-a suspendat din funcția de notar pentru a fi avocat
Articolul următorRafila remarcă paradoxul campaniei de vaccinare. România, pe locul 25, din cele 27 de state membre