kovesi control judiciar kovesi ambasada sua

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în dosarul deschis de Laura Codruța Kovesi împotriva Statului Român, vizavi de modul în care a fost revocată din funcţia de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

CEDO a constatat cu unanimitate de voturi că prin decizia de demitere i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare a unei opinii profesionale, precum și dreptul la Justiție: „Reclamantei i s-a refuzat accesul la o instanță pentru a contesta încetarea prematură a mandatului său de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a opiniilor și pozițiilor pe care le-a exprimat public în calitatea sa profesională în ceea ce privește reformele legislative care afectează sistemul judiciar. Curtea constată o încălcare a Articolelor 6.1 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

A trecut mai bine de un an de la demiterea Laurei Codruța Kovesi. Pe 22 februarie 2018, ministrul Justiției Tudorel Toader a propus revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef DNA, pe motiv că aceasta a dispus anchetarea OUG 13 și a hotărârilor de guvern, în cazul Belina. Nu a fost revocata atunci, pentru că președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze decretul.

Decizia a ajuns la judecătorii Curții Constituționale, care a considerat că ministrul Justiției are dreptate. Abia ulterior, în iulie 2018, Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

Articolul precedentFirea: „Platforma de e-learning www.hubproedus.ro a fost accesată de peste 100.000 de elevi din București”
Articolul următorAna Birchall a aflat despre decizia CEDO legata de „cazul Kovesi”: „Toti cei care au sustinut si au votat sa isi dea demisia de onoare”