Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, va susține azi, 5 aprilie 2023, o conferință de presă privind implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România.

Numeroase asociații pentru protecția mediului au subliniat, ani la rând, că există mai multe motive pentru care urșii coboară în oraș, printre care se numără distrugerea habitatului lor natural, absența gardurilor electrice și comportamentul iresponsabil al unor oameni care îi hrănesc cu resturi de mâncare, cu scopul de a se apropia și a se fotografia alături de ei.

În luna noiembrie a anului trecut, Membrii World Wildlife Fund din România au strâns fonduri pentru implementarea soluţiei pilot de la Băile Tușnad: siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urși.

Propunerile Organizației World Wildlife Fund din România

Instalarea și consolidarea de garduri electrice, care vor ţine urșii la distanţă de zonele locuite;

Amplasarea de pubele de gunoi, special concepute pentru a nu fi o atracţie pentru urs;

Monitorizarea urșilor care apar în zonă și care riscă să devină habituaţi, adică obișnuiţi cu prezenţa omului;

Educarea localnicilor, a turiștilor, a copiilor și a adulților, pentru a-și însuși un comportament adecvat zonelor de prezenţă a ursului.

Ministrul Mediului insistă pe împușcarea animalelor sălbatice: ”Bucureștenii se vor trezi cu ursul în Cișmigiu”

Afirmațiile făcute în luna iulie a anului 2022, veneau în condițiile în care mii de oameni nu erau de acord cu împușcarea urșilor, acuzând Ministerul Mediului pentru defrășări, tăieri ilegale și degradarea biodiverstății.

Invitat la TVR Info, Ministrul Mediului a lansat, la acel moment, un nou avertisment care-i viza, de această dată, pe locuitorii Capitalei.

Tanczos Barna a reacționat în contextul în care mii de români nu sunt de acord cu extragerea prin împușcare a animalelor sălbatice, semnează petiții pentru demiterea ministrului Mediului și consideră că tăierile ilegale sunt principalul motiv pentru care urșii coboară în zonele locuite.

Ministrul Mediului va prezenta rezultatele celui mai recent studiu efectuat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind efectivele populației de urs brun din România

Potrivit Direcției de Comunicare, conferința de presă va avea loc, începând cu ora 10:30, la Sala de Consiliu a Minisiterului Mediului, Apelor și Pădurilor, sediul din Bulevardul Libertății, nr. 12.

Conferința va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a MMAP.

Articolul precedentKelemen Hunor: „80% din populația României nu vrea corecția pensiilor speciale, dorește anularea pensiilor speciale”
Articolul următorPlângere penală împotriva unui hotel din Olanda care refuză să cazeze români
Jurnalist full-time / Pesimist part-time