Europarlamentarul Reper Vlad Gheorghe a anunțat ieri că a depus o plângere penală împotriva hotelului din Olanda care refuză să cazeze turiști români, pe considerentul că este vorba despre discriminarea unui întreg popor, acesta arătând că a sesizat instituţia corespondentă a Consiliului pentru Combaterea Discriminării din țara noastră, dar și o solicitare către Agenţia pentru Protecţia Drepturilor fundamentale din UE, pentru a monitoriza acest caz.

Totul, după ce românului Alexandru Hegyi, cercetător ştiinţific care lucrează în domeniul arheologiei la Centrul de Studii pentru Asia de Sud-Est şi în prezent locuieşte în Japonia, i-a fost refuzată cazarea la un hotel din Tilburg, Olanda, din cauza naţionalităţii sale.

Situația a ajuns și în atenția Ministerului Afacerilor Externe, care a anunțată că, „prin intermediul Ambasadei României la Haga, s-a autosesizat prompt, de îndată ce informațiile referitoare la caz au aparut în mass-media, cu privire la situația unui cetățean român a cărui rezervare la o unitate de cazare din localitatea Tilburg, Regatul Țărilor de Jos, ar fi fost anulată pe motiv că unitatea de cazare nu ar mai primi cetățeni români, în baza unei înțelegeri cu municipalitatea din localitatea Tilburg”.

În urmă cu câteva zile, Alexandru Hegyi a scris pe Facebook că a rămas fără o rezervare pe care o făcuse pe Booking.com, rezervare care inițial i-a fost confirmată, pentru ca mai apoi să primească un mesaj în care se arăta „că poporul român nu este binevenit”.

Am călătorit prin lume de la est la vest și de la nord la sud, și nu am întâlnit niciodată o atitudine atât de nerușinată. Genul ăsta de oameni nu ar trebui să se angajeze în nicio activitate în domeniul ospitalității.

Când am întrebat hotelul despre asta, mi-au spus că oamenii români sunt implicați în activități ilegale, așa că m-au etichetat ca fiind infractor doar pentru că am vrut să petrec noaptea acolo în timp ce vizitez prietenii din oraș. (…)

Acest tip de comportament este dezgustător, și nu va rămâne așa”, a explicat cercetătorul.

Ulterior, acesta a revenit și a arătat că „Booking.com a îndepărtat proprietatea de pe site-ul său web în timp ce cercetează problema în continuare. De asemenea, biroul antidiscriminare al Olandei efectuează o anchetă suplimentară”.

Aceasta fiind situația descrisă, europarlamentarul Vlad Gheorghe a decis să iasă la rândul său în față, anunțând într-un clip video postat pe Facebook că face demersuri: „Plângere penală împotriva celor care au discriminat românii în Olanda, să le fie exemplu! Am făcut și plângeri la Comisia de stat împotriva discriminării și rasismului, Agenția antidiscriminare și la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE”.

Articolul precedentConferință de presă privind Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România
Articolul următorPercheziții în București și în 3 județe: comerț ilegal cu date informatice „Genesis Market”