Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Numărul mare al urșilor din România ar fi rezultatul rezultatul epocii comuniste, când Nicolae Ceauşescu intervenea obsesiv asupra naturii, precizează publicaţia britanică The Guardian.

Articolul atrage atenția asupra faptului că, din cauza distrugerii habitatului și a tăierilor ilegale, urșii vor coborî tot mai mult în sate sau chiar în oraşe, pentru a găsi hrană.

Nicolae Ceaușescu a interzis vânătoarea de urși, dar nu și pentru el sau pentru membrii de partid

Jurnaliștii au ținut să puncteze că Nicolae Ceauşescu a interzis vânătoarea de urși, dar această interdicție nu a fost altceva decât un act de interes personal. Doar el şi membrii partidului său aveau voie să vâneze.

Acţiunile sale au dus la faptul că, în prezent, România găzduieşte mai mult de jumătate din populaţia totală de urşi bruni din Europa. În timp ce alte ţări au trebuit să vină cu programe de reintroducere, românii suferă consecinţele ”ajutorului lui Ceauşescu”.

Deși românul nu poate coexista cu ursul, mai multe orașe din Transilvania încă se ”închină” urșilor. Animalele sunt celebrate în dansuri tradiționale, pentru a fertiliza și purifica solul, a alunga spiritele rele sau pentru a întâmpina noul an

Tot mai mulți români reclamă prezența urșilor în zonele populate. Cu toate acestea, tradiția rămâne tradiție și, cel mai probabil, România este unul dintre puținele state din lume care ”celebrează” ursul.

Deși tradiția este păstrată, urșii atacă, sparg garduri și distrug culturile, descriu jurnaliștii.

Acești ”urși cu probleme” sunt adesea mutați în sanctuare, dar capacitățile acestor instalații sunt din ce în ce mai solicitate din cauza pierderii continue a habitatului speciei.

Articolul precedentPetre Daea este convins că România va putea exporta grâu
Articolul următorVizitarea celui mai înalt copac din lume, pedepsită cu închisoare și cu amendă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time