Sursa foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Liderul UDMR Kelemen Hunor a răspuns ieri la câteva întrebări legate de problema pensiilor speciale și situația în care se află țara noastră dată fiind „presiunea” din partea Comisiei Europene, luând în considerare angajamentul României asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

După cum s-a exprimat acesta la Euronews, opinia sa este că angajamentul trebuie dus până la capăt, mai ales că țara noastră riscă să piardă sume de bani considerabile în cazul în care facem un pas în spate.

Posibilitate care există, însă Kelemen Hunor crede că ar fi mai „cuminte” ca problema să fie atent analizată, astfel încât să fie eliminate inechitățile și să fie atinse recomandările Comisiei. Și nu doar atât, deoarece „cel mai mare pericol este să pierdem și banii, dar și furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toți au promis 10-12 ani, de fiecare dată, când erau în opoziție. Atunci pierzi banii și te lovești și de furia poporului”.

Potrivit acestuia, „se poate cere o prelungire a termenului pentru reforma pensiilor speciale”, caz în care „pierdem 700 de milioane de euro”, iar problema „rămâne tot în brațele noastre”.

Trebuie să rezolvăm. Dacă am băgat în PNRR și acela e deadline-ul, până atunci trebuie să găsim o soluție. E o situație foarte complicată, nedreaptă, dar aici ne-a adus demagogia populismului de 12 ani, 80% din populația României nu vrea corecția pensiilor speciale, dorește anularea pensiilor speciale, iar din punct de vedere politic acesta e lucrul cel mai important. Comisia cere un nivel de 45% din media salariilor din ultima perioadă.

Comisia spune că baza trebuie să fie contribuția, să fie principiul contributivității, eu sunt de acord cu asta, e baza de unde trebuie să pleci, trebuie aplicată unitar. Principiul de la care ar trebui să plecăm, și eu spun asta de ceva vreme: să spună statul român care sunt categoriile socio-profesionale, care sunt în serviciul public și care sunt incompatibilitățile”, a explicat Kelemen Hunor pentru sursa citată.

Totodată, liderul UDMR a mai subliniat că o altă problemă o reprezintă vârsta de pensionare, dând exemplul magistraților, cu mențiunea că aceștia „nu trebuie să iasă la 50 de ani, după 25 de ani de muncă la pensie și să primească pensia de serviciu, pentru că e vârsta în care ai cea mai mare experiență de viață, profesional ai o experiență consolidată, când societatea are cea mai mare nevoie de tine”.

Trebuie să împingi vârsta de pensionare un pic mai încolo. În Europa, undeva la 48 de ani este unde ies militarii la pensie, vorbim de militarii care au acea carieră profesională, la procurori/ judecători este o altă chestie.

Sigur, nu poate să fie o pensie mai mare decât salariul. Sunt de ordinul miilor pensii mai mari decât salariul, aici nu vorbim de motive, că sunt varii. Sunt mecanisme prin care poți să reglementezi această problemă.

Suntem în impas pentru că magistrații nu acceptă propunerea Comisiei de 45%, militarii poate ar accepta pentru viitor care sunt exact pașii, dar nu sunt sigur de acest lucru. Nu se poate găsi în acest moment un numitor comun”, a mai spus Kelemen Hunor pentru sursa citată.

Articolul precedentRAJA facilitează accesul utilizatorilor la informații de interes public
Articolul următorConferință de presă privind Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România