Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat la Antena3, modul în care noua mutație Covid, cea „japoneză”, scade ușor eficacitatea vaccinurilor existente în acest moment. Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), transmite Agerpres.

„În primul rând mutația E484K este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment. Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile la acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la 6 luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin și eficiența care este validată în viața de zi cu zi se păstrează la peste 91%, fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi”, a declarat medicul Gheorghiță, la Antena3.

Cursa contra cronometru

Totodată, acesta a precizat că noua mutație nu trebuie să ne sperie, însă este necesară grăbirea imunizării unui număr cât mai mare de persoane, la nivel global, pentru ca acest virus să nu mai aibă și alte mutații.  

„Lucrurile nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică. Este de subliniat cursa contra cronometru față de care noi ne aflăm în lupta cu acest virus. Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil”, a spus Valeriu Gheorghiță în emisiunea Punctul de întâlnire.

Totodată a menționat faptul că trebuie mers în paralel cu cele două metode de limitare a răspândirii bolii, pe de o parte este vorba de vaccinarea masivă, pe de altă parte, respectarea măsurilor de protecție: mască, spălat pe mâini, distanță fizică, evitatea aglomerației.

Premierul Cîțu a anunțat posibilitatea revenirii la normal, de la 1 iunie

Articolul precedentO nouă captură de țigări de contrabandă, la Constanța
Articolul următorSorin Ovidiu Vîntu scapă de dosarul de dare de mită