Monitorizarea video a traficului pe drumurile publice, la mâna deputaților

Inițiativa legislativă a fost aprobată tacit de către Senatul României

Proiectul de lege privind utilizarea pe drumurile publice a unui sistem video de monitorizare a traficului rutier și de constatare automată a abaterilor rutiere a fost adoptat tacit de către Senat, acesta nefiind discutat în plen sau supus votului, transmite Avocatnet.ro. Pentru ca prevederile acestui proiect inițiat de USR, în septembrie 2021, este nevoie de votul Camerei Deputaților.

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, se arată în proiectul de lege.

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, cu aviz de primire,  fie prin poșta electronică, ce se va constitui în adresa de comunicare subsidiară a instituțiilor statului cu cetățenii.

Potrivit acestui proiect, amenzile contravenționale vor trebui achitate într-un cont unic, special creat în acest sens.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, prin introducerea sistemului video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice s-ar reduce numărul accidentelor cauzate de încălcarea regimului legal de viteză, depăşiri neregulamentare, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.

„Încurajarea participanţilor la trafic să-şi îmbunătăţească comportamentul prin respectarea normelor de bază este un element esenţial pentru sporirea siguranţei pe drumurile naţionale. Acest lucru este valabil în special în ceea ce priveşte respectarea vitezei legale şi a portului centurii de siguranţă, deoarece încălcarea acestor norme, împreună cu distragerea atenţiei, reprezintă principalele cauze ale accidentelor rutiere mortale. Pentru a asigura respectarea legislaţiei, este nevoie de o monitorizare continuă a infracţiunilor rutiere şi de aplicarea consecventă a sancţiunilor”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR, Cristian Ichim afirmă că prin sistemul de monitorizare al traficului vor putea fi salvate multe vieți. „România este țara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din țara noastră este aproape dublu față de media Uniunii Europene. Suntem singura țară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice”, a declarat Ichim, după depunerea proiectului, în septembrie 2021. De altfel, acesta mai susține că „datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere și rata mortalității în urma acestora au scăzut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punctul de vedere al siguranței circulației, cât și al protejării mediului înconjurător”, a mai spus Ichim, adăugând importanța implementării acestui sistem, dar mai ales al funcționării lui.

API: Mersul pe contrasens asimilat cu „tentativa de omor”

Articolul precedentMasca de protecţie redevine obligatorie în spațiile publice deschise
Articolul următorCum risipește Nicușor Dan banii bucureștenilor. Aproape două milioane de lei, pentru a afla ce știm deja: Bucureștiul e poluat