API: Mersul pe contrasens asimilat cu „tentativa de omor”

Zeci de mașini au circulat pe contrasens pe Autostrada Soarelui pentru evitarea unui ambuteiaj

Asociația Pro Infrastructura (API) solicită modificarea Codului Rutier, astfel încât circulația pe contrasens să fie considerată ca „tentativă de omor” și să fie pedepsită ca atare. Această solicitare a API vine la scurtă vreme după ce zeci de șoferi au fost filmați în timp ce conduceau pe Autostrada Soarelui, pe contrasens, pentru evitarea aglomerației cauzate de un accident rutier.

„Credem cu tărie că acest gest este unul criminal și trebuie pedepsit ca atare de codul penal, nicidecum cu suspendarea permisului câteva luni și o amendă modică. Considerăm că a intra pe contrasens cu bună știință pe un drum de viteză cu separație de sens este o faptă care trebuie asimilată celor de tentativă de omor pentru că pune grav în pericol viața participanților la trafic. Din păcate nu doar această faptă este prea blând sancționată de codul rutier și de legea penală, legislație care și așa nu întotdeauna este pusă în aplicare”, au scris reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

„Nu există voință politică”

De asemenea, API cere autorităților responsabile înăsprirea semnificativă a amenzilor și/sau a sancționării penale și pentru alte fapte care pun siguranța oamenilor pe drum în mare pericol. Printre acestea numărându-se depășirea vitezei maxime cu mai mult de 50 km/h, trecerea pe roșu, șofatul în stare de ebrietate, depășirea pe linie continuă sau neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni.

„Suntem realiști însă: acest demers este foarte greu de pus în practică deoarece nu există voință politică și nici măcar o largă colaborare, înțelegere și presiune din partea șoferilor și a societății în ansamblul ei în acest sens”, au concluzionat cei de la Asociația Pro Infrastructura.

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a menţionat la începutul săptămânii, că în urma incidentului de pe Autostrada A2 când mai multe autoturisme au întors pe contrasens, au fost ridicate 11 permise de conducere.

Video. Mașini pe contrasens pe Autostrada Soarelui

Articolul precedentCu PET-urile în loc de cartelă, la Metrorex
Articolul următor„Trenul groazei” de pe ruta Mangalia – Timișoara încă nu a ajuns la destinație