API: „Mult prea des Poliția Română privește cu nepăsare”

Asociația Pro Infrastructură face apel către Lucian Bode, după multitudinea de accidente rutiere soldate, din păcate, cu decese

Asociația Pro Infrastructură (API) afirmă, într-o postare pe Facebook, că doar autostrăzile nu sunt suficiente pentru a avea siguranță în trafic, cât și o mai mare atenție a conducătorilor auto. Și asta în contextul în care nu există zi fără cel puțin un accident rutier, fapt care arată că unii conducători sunt doar „posesori de permis”.

Totodată, API face un apel public către ministrul de Interne, Lucian Bode, cu privire la faptul că prea des Poliția Română privește cu „nepăsare și complicitate” încălcările legii.

 „Multitudinea de accidente rutiere recente, unde zeci de persoane și-au pierdut viața în urma coliziunilor frontale, precum și ciudatul fenomen de masă în care mai mulți șoferi au întors nonșalant pe Autostrada A2 mergând intenționat pe contrasens, ne îndeamnă să avem o discuție mai largă despre siguranță pe șosele.

Autostrăzile singure nu aduc izbăvirea de accidente mortale. E nevoie de disciplină în trafic care se obține prin aplicarea legii de către Poliția Rutieră și înăsprirea pedepselor pentru contravenții și infracțiuni în trafic”, au scris reprezentanții API, pe Facebook.

Bode să fie un exemplu pentru Poliția Română?

Cei de la API se întreabă dacă letargia polițiștilor este inspirată chiar de la vârful MAI, de la „ministrul adormit – la figurat – al internelor”, căci prea des Poliția Română „privește cu nepăsare și complicitate cele mai evidente încălcări ale legii: șoferi cu telefonul la ureche, alții fără centură sau cu farurile stinse. Oprind contravenienții polițistul poate verifica ITP-ul, starea anvelopelor și funcționarea luminilor. Acestea sunt acțiuni simple ce pot fi aplicate azi”, a transmis API.

„Domnule Bode, faceți ceva, orice, să dați un impuls Poliției Rutiere să aplice legea, chiar aia permisivă pe care o avem. Sancționând contravenienții pericol public veți salva viețile celor nevinovați.

Iar dacă timpul vă permite aplecați-vă asupra pedepselor din lege. Analizați cauzele pentru care atât de mulți dintre cei sancționați nu-și plătesc amenzile, iar șoferii care ucid din culpă o familie întreagă scapă cu câteva luni și alea cu suspendare. Domnule ministru, arătați-ne că vă preocupă, arătați-ne că lucrați”, a scris Asociația.

Mai mult, aceasta a ținut să precizeze că nu este doar vina pietonilor sau a bicicliștilor pentru accidentele mortale, așa cum lasă de înțeles ministrul Bode. „În ziua de după accidentele mortale rezultate din coliziuni frontale, domnul Bode face pe niznaiul și ne vorbește propagandistic despre principalele cauze ale acestora în opinia sa: indisciplina pietonilor și cea a bicicliștilor. Ave(a)m așteptări mai mari de la ministrul care are în subordine Poliția Rutieră!”, a concluzionat Asociația Pro Infrastructură.

Morți și răniți în accidente rutiere deși nu erau pe stradă ori trotuar

De altfel, au fost numeroase cazuri în care persoane ce nu erau participanți la trafic au fost accidentate, uneori chiar mortal, unele dintre ele fiind în casele sau curțile lor.

Iar cele mai recente și bizare situații au fost cele de la Baia Mare, cu doi tineri accidentați în timp ce se aflau într-un refugiu de autobuz, și tot de la Baia Mare, unde două fetițe au fost rănite după ce un tânăr de 19 ani, fără permis, care a intrat cu mașina în casa în care locuiau, dărând peretele peste acestea, ori cazul Văcăreni (județul Tulcea), unde o mașină care circula cu viteză a intrat în curtea unor localnici,  accidentul fiind soldat cu moartea a trei persoane între care și un copil de trei ani. Mai grav este că acest accident a fost transmis live de o persoană ce se afla pe bancheta din spate.

API: Mersul pe contrasens asimilat cu „tentativa de omor”

Articolul precedentUSR PLUS își va evalua miniștrii după Congres
Articolul următorEducație sexuală vs educație sanitară. Cum plimbă politicienii cuvinte pe care NU le înțeleg