Rachete
Rachete sol aer . Sursa foto: Digi24

Ucraina a solicitat Germaniei noi livrări de armament. Demersul a fost făcut de către ambasada Ucrainei de la Berlin către guvernul german, pentru a se apăra în faţa invaziei armatei ruse.
Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a renunţat la politica foarte restrictivă a Germaniei privitor la exporturile de arme. Executivul german a autorizat livrări directe de armament către Ucraina, pentru a o sprijini să lupte împotriva forţelor ruse, după o săptămână de la declanșarea războiului în Ucraina.

Guvernul de la Berlin a transmis că a trimis deja 1.000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete Stinger sol-aer din stocurile armatei germane.

Cererile ambasadei ucrainene au fost enumerate într-o notă verbală adresată cancelariei federale, Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării ale Germaniei.

Ministerul Apărării german a analizat ce alte arme ar putea furniza forţelor armate ucrainene în timpul actualului conflict cu Rusia.

Germania a refuzat ani la rând să exporte arme de orice fel în zonele de conflict sau să permită unor terţe ţări să trimită arme de fabricaţie germană în astfel de zone de conflict.

„Dată fiind situaţia de securitate extrem de tensionată cauzată de agresiunea rusă în curs, guvernul ucrainean solicită ca această cerere să fie procesată şi evaluată favorabil cât mai repede posibil”, se mai precizează în notă.

În cerere mai este precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a început „un război de anihilare” împotriva Ucrainei, folosind sisteme de arme moderne, inclusiv arme interzise, precum bombe cu submuniţie.

„Federaţia Rusă a încălcat prin urmare în mod grav legislaţia umanitară internaţională”, se precizează în nota transmisă de ambasada Ucrainei.

Armata rusă a comis „numeroase crime de război” iar guvernul ucrainean caută din acest motiv „asistenţă imediată” din partea Germaniei, se mai precizează în cererea ambasadei din Ucraina.

Ambasada ucraineană a solicitat tancuri, maşini de infanterie, sisteme de artilerie precum obuziere autopropulsate, sisteme de apărare antiaeriană, elicoptere de luptă şi de sprijin, drone de recunoaştere şi de luptă, avioane de transport şi nave de război. Este „nevoie urgentă” de aceste arme, se subliniază în nota ambasadei ucrainene.

CNAS ajută refugiaţii ucraineni ajunşi în România

Articolul precedentApelul voluntarilor: “Nu mai trimiteţi mărgele, paiete și pantofi cu toc. Refugiaţii nu au nevoie de aşa ceva”
Articolul următorArmata rusă a intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră