sursă foto: DNA

Un fost medic angajat la Casa Județeană de Pensii Bihor a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea pentru nu mai puțin de 334 de acte materiale de luare de mită, fapte comise pentru a elibera anumite documente.

Alături de medic, pe numele său Ana Guț, în cauză a fost cercetată și asistenta acesteia, care a primit o parte dintre sumele solicitate. Însă, din ce au comunicat procurorii anticorupție, Violeta Dorina Coșa, asistenta medicală, a ales să colaboreze în anchetă, a recunoscut faptele, ba chiar a încheiat un acord.

Astfel, aceasta a detaliat cum în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului, ar fi primit diverse sume de bani de la mai multe persoane care s-au prezentat la cabinet, „în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu și de asemenea, ar primit de la inculpata Guț Ana, în mod repetat, sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit”. Potrivit acordului de recunoaștere încheiat cu procurorii, asistenta medicală are de executat o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată (36 acte materiale) și complicitate la luare de mită în formă continuată (23 acte materiale).

În timpul anchetei, au mai dezvăluit procurorii, au fost identificați 14 intermediari care ar fi ajutat-o pe medicul expert Ana Guț să primească diferite sume de bani, 10 încheind acorduri de recunoaștere pentru complicitate la luare de mită, pentru care au primit pedepse cuprinse între doi ani și doi ani și șapte luni închisoare cu suspendare. Restul inculpaților au fost trimiși în judecată în același dosar ca și medicul, sub acuzația de complicitate la luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 lei identificate la perchezițiile domiciliare) și asupra acțiunilor / instrumentelor financiare / bunurilor puse sub sechestru”, au transmis procurorii anticorupție.

Din ce se mai arată în comunicatul DNA, Ana Guț a fost angajată ca medic expert al asigurărilor sociale la Casa Județeană de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă, calitate din care, „în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei și 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile)”.

Articolul precedentUn călugăr ortodox a ajuns la închisoare pentru predici care neagă existenţa Covid
Articolul următor„Suspiciune înaltă” de infectare cu varianta Omicron în România