Credit foto: focuspress.ro
Credit foto: focuspress.ro

Au fost suspendate cotele de vânătoare pentru 25 de specii de păsări.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis o cerere făcută pentru protecţia naturii, cerere conform căreia ciocârliile, coțofenele și graurii se află printre pasările ce nu mai pot fi vânate în România.

Demersul aparţine unei asociaţii pentru protecția mediului, demers susținut și de numeroase alte organizații.

Ciocârliile, coțofenele și graurii se află printre pasările ce nu mai pot fi vânate în România

Ca urmare a deciziei instanţei, nu mai poate fi vânată niciuna dintre speciile la care se face referire. Este vorba despre cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară.

La acestea se adaugă urmărtoarele specii, respectiv: gârliţă mare, graur, guguştiuc, ieruncă, lişiţă, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliţă, raţă mare, raţă mică, raţă moţată, raţă sunătoare, sitar de pădure, stăncuţă, sturz de vâsc, sturz cântător şi turturică.

Prin această decizie, a fost suspendat Ordinului ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ordinul reglementa stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare

Astfel, şi Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru cele 25 de specii de păsări.

Decizia vine după o acţiune în instanţă deschisă de Asociaţia OTUS. Cu toate acestea, nu este definitivă, dar este executorie. Decizia se aplică de la momentul pronunţării, respectiv din data de 26 noiembrie 2021.

Demersul asociaţiei a fost susţinut de Federaţia Coaliţia Natura 2000 şi Declic

Conform declaraţiilor oferite de directorul executiv, Societatea Ornitologică Română a solicitat, în repetate rânduri, o metodă de calcul transparentă şi bazată pe date ştiinţifice.

Aceasta funcţionează pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale. Sunt cote care să aibă în vedere productivitatea şi mortalitatea ca indicatori ai ratei de supravieţuire a acestor specii.

În acest mod, se asigură capacitatea de refacere a populaţiilor speciilor admise la vânătoare.

Societatea Ornitologică Română a atras atenţia de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabileşte cotele de vânătoare nu are o bază ştiinţifică. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare. Calculul se face în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată.„, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea, citat de Agerpres.

Articolul precedentDocumentul incluziv al Comisiei Europene, retras în urma criticilor
Articolul următorVlad Popescu Piedone, mesaj emoționant de 1 Decembrie: „Putem depăși obstacole care par de netrecut”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time