Sursa foto: Observator
Sursa foto: Observator

Emiterea, distribuirea şi încărcarea voucherelor sociale va începe miercuri, 1 iunie, a comunicat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Tichetele au o valoare nominală de 250 lei, fiind destinate persoanelor cu posibilități materiale reduse. Peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi tichete pentru cumpărarea de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei. Sursa de finanţare va fi atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (2014-2020), dar şi din viitoarea perioadă de programare 2021-2027, prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS). 

Distribuirea tichetelor se va face în trei etape, respectiv emiterea cardurilor de către unităţile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poşta Română şi încărcarea valorică a cardurilor. Voucherele vor fi încărcate o dată la două luni, în patru tranşe (iunie – iulie, august – septembrie, octombrie – noiembrie, decembrie 2022 – ianuarie 2023).

Ce categorii de persoane vor primi tichete sociale

 Vor primi tichete sociale pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu minim 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost.

Alarmant: ciobanii de oi nu mai vor să muncească în România

Articolul precedentAlarmant: ciobanii de oi nu mai vor să muncească în România 
Articolul următorRafila: ”Este posibil ca femeile de peste 40 de ani să nu mai beneficieze de programul fertilizare in vitro”