Alarmant: ciobanii de oi nu mai vor să muncească în România 

În România ar fi nevoie de minim 50.000 de ciobani.

 România se confruntă cu o criză de ciobani de oi, chiar dacă acestora le sunt oferite salarii de 4.000 de lei pe lună. Cei care au experiență preferă ofertele din Spania, Franța sau Germania, unde câștigă dublu sau chiar triplu. După ce a muncit la o stână din România pe 2.500 de lei, Ion Ene s-a angajat cioban în Italia, la o fermă cu 600 de oi, unde câștigă peste 1.000 de euro. Condițiile de muncă sunt  mult mai bune, fiind cazat într-o garsonieră confortabilă, beneficiind de o lună de concediu plătit și zile libere.

”“Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilităţile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână”, spune ciobanul.

La 10 milioane de oi, câte sunt în România, ar fi nevoie de minim 50.000 de ciobani.

Ei sunt plătiți cu 3.000 lei și uneori cu 4.000 de lei, în raport de experiență și de mărimea turmei pe care o îngrijesc. Pot primi pe lângă bani mâncare sau țigări. În alte țări cum ar fi Italia, Spania, Franța sau Germania, ciobanii români câștigă  1.200 de euro, chiar 1.800 de euro. Proprietarii turmelor se plâng că ciobanii pleacă după câteva zile, deoarece munca la stână e grea. Eugen Gonțea, crescător de oi din Brașov, vrea să renunțe la afacere.

Tehnologia suplinește lipsa ciobanilor

“Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația”, spune Petru Eugen Gonțea, președintele Federaţiei Oierilor de Munte din România. Fermierii din Europa au apelat la tehnologie pentru a suplini lipsa de personal.

“Au făcut instalații, garduri, adăpători, bagă animalele acolo și animalele pășunează singure fără ca fermierul să piardă timpul să meargă cu ele la pășunat”, spune Nicolae Cioranu de la Asociația Crescătorilor de Ovine Arad.

Mesajul premierului, cu ocazia zilei de 1 iunie: ”Copiii de astăzi vor face faţă mai bine transformărilor sociale”

Articolul precedentMesajul premierului, cu ocazia zilei de 1 iunie: ”Copiii de astăzi vor face faţă mai bine transformărilor sociale”
Articolul următorMiercuri începe distribuirea tichetelor sociale